ßßß Cookit - przepis na Sake uramaki sushi

Sake uramaki sushi

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że to połączenie jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam tą kombinację smaków: łosoś, kremowy serek, kawior. Do tego marynowany, różowy imbir, ostre wasabi i sos sojowy! Każdy z tych charakterystycznych składników razem tworzy wspaniałą całośc. Należy jednak pamiętać, że istotne w przygotowaniu sushi są najlepsze produkty i dokładne trzymanie się receptury. Ten typ, zwany inaczej uramaki sushi został wymyślony specjalnie z myślą o zagranicznych odbiorcach (tu głównie Amerykanach). Nori, czyli sprasowane algi morskie zostałe ukryte wewnątrz rulonika by nie zniechęcać degustatorów i przyszłych smakoszy tego wyjątkowego japońskiego dania.
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1 liść kombu
2 łyżki sosu do sushi
2 algi nori
200 g świeżego filetu z łososia
0,5 długiego zielonego ogórka
60 g serka Philadelphia
4 łyż drobnego czerwonego kawioru
pasta wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż wsypać do miski i zalać szklanką wody. Pozostawić na minimum pół godziny. Po tym czasie odlać wodę i nalać świeżą. Zamieszać delikatnie ręką i odlać zmętniałą wodę. Powtórzyć czynność, płucząc ryż około 7 razy do uzyskania przejrzystej wody. Ryż odcedzić na sitku, przepłukać, wsypać do garnka, zalać szklanką wody. Na wierzch wrzucić liść kombu i docisnąć lekko tak by znalazł się pod wodą. Przykryć garnek pokrywką i postawić na dużym ogniu. Gotować przez 7 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić ryż przez kolejne 10 minut (wciąż pod przykryciem).
Po 10 minutach ryż przesypać do miski (uważając na przypaloną część na dnie). Zalać dwoma łyżkami sosu do ryżu i bardzo delikatnie wymieszać by nie uszkodzić ziarenek. Odstawić do wystygnięcia pod mokrą ściereczką.
Ogórka dobrze umyć. Pokroić w plastry(wraz ze skórką), a następnie w długie słupki (około 2mm x 2mm). Odłożyć słupki z nasionami i miąższem i pozostawić tylko te sztywne i twarde. Podzielić je na dwie równe części.
Łososia dobrze umyć pod zimną wodą. Mięso oddzielić od skóry i pokroić w długie słupki (około 0,7 cm x 0,7 cm). Ponownie umyć i dobrze osuszyć czystą ściereczką.
Na płaskiej desce położyć płatek nori. Ręce umoczyć w zimnej wodzie lub oleju. Pokryć algi w 1/3 powierzchni zimnym ryżem, tak by jedna z krawędzi była idealnie pokryta ryżem (dwie boczne krawędzie pokryte w 2/3 długości). Docisnąć mocno ryż, tak by równo i zwarcie pokrywał nori. Odwrócić płatek. Część z ryżem powinna być umieszczona najdalej od nas.
Na nori, przy niepokrytej krawędzi rozsmarować cienką warstwę wasabi. Ułożyć w tym miejscu łososia i 1/2 ogórka równolegle do siebie. Pokryć serkiem Philadelphia.
Mocno dociskając zrolować natłuszczonymi rękami algi, tyk by składniki były sztywno ułożone w rollsie. Rolkę posmarować 1,5 łyżeczki kawioru.
Ostry nóż zamoczyć w lodowatej wodzie i kroić krążki (za każdym razem przecierać i moczyć nóż). Przełożyć krążki na talerz i wolne miejsce przesmarować 0,5 łyżką kawioru. Całą czynność powtórzyć z drugim płatkiem alg.
Pozostałego łososia pokroić w cieniutkie paski (zawsze pozostaną króciutkie częsci łososia po krojeniu na długie pasy) i ułożyć obok sushi.
Podawać z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
Gotowe!
Podany obok sushi surowy łosoś nosi po japońsku nosi nazwę sashimi i jest odpowiednikiem naszego tatara. Przy robieniu sushi lepiej jest zaczynać ze smażoną rybą lub kurczakiem, ale nie bójmy się używania surowej ryby. Jest ona zdrowa i bardzo smaczna. Należy jednak pamiętać, że filet, który kupimy w sklepie musi być pierwszej świeżości i powinniśmy zapytać u sprzedawcy czy nadaje się do jedzenia na surowo. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_30_sake-uramaki-sushi.html