Wykonanie
Muszę przyznać, że to połączenie jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam tą kombinację smaków:
łosoś, kremowy
serek,
kawior. Do tego marynowany, różowy
imbir, ostre wasabi i
sos sojowy! Każdy z tych charakterystycznych składników razem tworzy wspaniałą całośc. Należy jednak pamiętać, że istotne w przygotowaniu sushi są najlepsze produkty i dokładne trzymanie się receptury. Ten typ, zwany inaczej
uramaki sushi został wymyślony specjalnie z myślą o zagranicznych odbiorcach (tu głównie Amerykanach).
Nori, czyli sprasowane algi morskie zostałe ukryte wewnątrz rulonika by nie zniechęcać degustatorów i przyszłych smakoszy tego wyjątkowego japońskiego dania.Składniki:1 szklanka
ryżu do sushi1 liść kombu2 łyżki
sosu do sushi2 algi
nori200 g świeżego filetu z
łososia0,5 długiego zielonego
ogórka60 g
serka Philadelphia4 łyż drobnego czerwonego
kawiorupasta wasabimarynowany
imbirsos sojowyPrzygotowanie:
Ryż wsypać do miski i zalać szklanką
wody. Pozostawić na minimum pół godziny. Po tym czasie odlać
wodę i nalać świeżą. Zamieszać delikatnie ręką i odlać zmętniałą
wodę. Powtórzyć czynność, płucząc
ryż około 7
razy do uzyskania przejrzystej
wody.
Ryż odcedzić na sitku, przepłukać, wsypać do garnka, zalać szklanką
wody. Na wierzch wrzucić liść kombu i docisnąć lekko tak by znalazł się pod
wodą. Przykryć garnek pokrywką i postawić na dużym ogniu. Gotować przez 7 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić
ryż przez kolejne 10 minut (wciąż pod przykryciem).Po 10 minutach
ryż przesypać do miski (uważając na przypaloną część na dnie). Zalać dwoma łyżkami sosu do
ryżu i bardzo delikatnie wymieszać by nie uszkodzić ziarenek. Odstawić do wystygnięcia pod mokrą ściereczką.
Ogórka dobrze umyć. Pokroić w plastry(wraz ze skórką), a następnie w długie słupki (około 2mm x 2mm). Odłożyć słupki z nasionami i miąższem i pozostawić tylko te sztywne i twarde. Podzielić je na dwie równe części.
Łososia dobrze umyć pod zimną
wodą.
Mięso oddzielić od skóry i pokroić w długie słupki (około 0,7 cm x 0,7 cm). Ponownie umyć i dobrze osuszyć czystą ściereczką.Na płaskiej desce położyć płatek
nori. Ręce umoczyć w zimnej wodzie lub
oleju. Pokryć algi w 1/3 powierzchni zimnym
ryżem, tak by jedna z krawędzi była idealnie pokryta
ryżem (dwie boczne krawędzie pokryte w 2/3 długości). Docisnąć mocno
ryż, tak by równo i zwarcie pokrywał
nori. Odwrócić płatek. Część z
ryżem powinna być umieszczona najdalej od nas.Na
nori, przy niepokrytej krawędzi rozsmarować cienką warstwę wasabi. Ułożyć w tym miejscu
łososia i 1/2
ogórka równolegle do siebie. Pokryć
serkiem Philadelphia.Mocno dociskając zrolować natłuszczonymi rękami algi, tyk by składniki były sztywno ułożone w rollsie. Rolkę posmarować 1,5 łyżeczki
kawioru.Ostry nóż zamoczyć w lodowatej wodzie i kroić krążki (za każdym razem przecierać i moczyć nóż). Przełożyć krążki na talerz i wolne miejsce przesmarować 0,5 łyżką
kawioru. Całą czynność powtórzyć z drugim
płatkiem alg.Pozostałego
łososia pokroić w cieniutkie paski (zawsze pozostaną króciutkie częsci
łososia po krojeniu na długie pasy) i ułożyć obok sushi.Podawać z marynowanym
imbirem,
sosem sojowym i wasabi.Gotowe!
Podany obok sushi surowy
łosoś nosi po japońsku nosi nazwę sashimi i jest odpowiednikiem naszego tatara. Przy robieniu sushi lepiej jest zaczynać ze smażoną
rybą lub
kurczakiem, ale nie bójmy się używania surowej
ryby. Jest ona zdrowa i bardzo smaczna. Należy jednak pamiętać, że filet, który kupimy w sklepie musi być pierwszej świeżości i powinniśmy zapytać u sprzedawcy czy nadaje się do jedzenia na surowo. :)