Wykonanie
Pizza na grubym cieście
Składnikiciasto:80 dag
mąki40 g
drożdży1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
soli2 szklanki
wody7 łyżek
olejudodatki:
ketchup4-5 gałązek
oregano50-60 dag
pieczarek2 duże
cebule20-30 dag
salamisólpieprzser żółtyCzas przygotowania: 20 min plus 30-40 min na wyrośnięcie ciasta plus 20 min pieczeniePrzepis na: Pizza na grubym cieściePizza. Niby rzecz prosta. I tak faktycznie jest, jednak dzisiejszy wypiek skończył się w przychodni. Pokonało mnie…
oregano . Tak więc pierwsza zasada pizzy: zbierając
oregano, które właśnie kwitnie, uważamy na pszczoły i osy ;) Ręka jak bania,
leki odczulające, antybiotyk. Ale pizzę i tak zrobiłam :DLubię pizzę na grubym cieście. Cienkie mnie irytuje, bo nie dość, że się ciągnie, to jeszcze zjeżdżają z niego wszystkie dodatki. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie tej pizzy, to naprawdę nie jedzcie wcześniej wiele, ponieważ wychodzi ogromna.Zaczynam od
drożdży – mieszam je z
cukrem, 2 łyżkami
mąki i kilkoma łyżkami
wody. Zostawiam na parę minut, żeby sobie rosły.W tym czasie obieram i kroję
pieczarki (w plasterki) i
cebule (w piórka).
Cebulę szklę na 3 łyżkach
masła roślinnego, po czym dorzucam
pieczarki i zostawiam na chwilę, żeby się wszystko razem poddusiło.Do miski
daję olej,
mąkę,
sól i wlewam
wodę oraz zaczyn
drożdżowy. Wyrabiam kilka minut ciasto – kiedy zacznie się odrywać od ręki i będzie sprężyste, przykrywam miskę ściereczkę i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Teraz
pora przełożyć ciasto na blachę – nie certolę się, biorę od razu dużą blachę z piekarnika. Można kapnąć na nią
oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja
daję dosłownie łyżkę
oleju. Palcami rozciągam ciasto, żeby pokryło całą blachę. Smaruję ciasto w miarę równomiernie
ketchupem, po czym siekam listki mojego
oregano i posypuję nimi ciasto.Teraz układam
salami i
daję warstwę
cebuli i
pieczarek – odsączam je, ponieważ z
pieczarek zostaje mnóstwo
wody. Następnie
sól i
pieprz do smaku i na wierzch ulubiony
ser. To dzisiejszy zestaw dodatków, ale za każdym razem jest odrobinę inny.Ustawiam piekarnik na 220 st. C i kiedy będzie nagrzany, wstawiam blachę. 20-25 minut zdecydowanie wystarczy, aby pizza się upiekła. Brzegi mojej pizzy są nieco blade, ponieważ piekarnik mi krzywo grzeje. Ale zapewniam Was, że ciasto jest dopieczone. No i pyszne :) Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnymMakaron z
kabaczkiem i
suszonymi pomidoramiBabcine kluski na parze ze
śliwkamiFaszerowany
kabaczekRozgrzewająco –
chili con carne