Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki3 łyżki
oleju ( ja
daję oliwę z oliwek)
sólrozczyn:1/3 kostki
drożdży, 1/2 szklanki
wody, łyżka
cukru, 2 łyżki
mąkiFarsz:1
filet z kurczaka1
cebula250 g
pieczarek250 g
żółtego seraprzyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
bazylia,
oreganosól,
pieprz3 łyżki
olejukeczup lub
sos słodko-kwaśnyWykonanie:Do większego garnka wsypujemy
mąkę, szczyptę
soli i wlewamy
olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do
mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy je na dwa duże prostokąty, które układamy na papier do pieczenia.
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy
przyprawę do kurczaka,
paprykę,
sól,
pieprz, 2 łyżki
oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce
oleju, gdy się zeszkli dodajemy
pieczarki i smażymy tak długo aż
pieczarki puszcza
wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy
żółty ser na tarce o dużych oczkach.Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego
boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało ok. 6 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz z
pieczarek, następnie podsmażonego
kurczaka, polewamy to
keczupem lub
sosem słodko- kwaśnym i posypujemy
startym serem.
Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy. Pomiędzy paskami powinna zostać mała przerwa, aby
kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 minut aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące. Smak warkocza przypomina smak pizzy. Można go podawać z
sosem czosnkowym.