Wykonanie
Składniki:
Ciasto drożdżowe: (Składników dałam podwójnie)30 dag
mąki2 dag
drożdży2 łyżki
oleju rzepakowegoniepełna szklanka
wodyłyżeczka
cukruszczypta
solitłuszcz do formyFarsz:1 podwójny
filet z kurczaka1
cebula250 g
pieczarek250 g
żółtego seraprzyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
bazylia,
oreganosól,
pieprz3 łyżki
olejuSos pomidorowy:0.5 szklanki
ketchupu pikantnego3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 łyżki
sosu słodko-kwaśnegooregano oraz
bazyliaWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
ciasto drożdżowe.
Mąkę przesiewamy do miski,
drożdże,
sól i
cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do
mąki. Dodajemy
olej i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na pięć części.
Kiedy ciasto odstawimy do wyrośnięcia przygotowujemy nadzienie.
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy
przyprawę do kurczaka,
paprykę,
sól,
pieprz, 2 łyżki
oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę, wszystko zależy od naszych upodobań i od wielkości
grzybów.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce
oleju, gdy się zeszkli dodajemy
pieczarki i smażymy tak długo aż
pieczarki puszcza
wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy
żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Każdą z pięciu części rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, nakładamy na niego kolejno: warstwę sosu,
pieczarek,
mięsa oraz
sera. Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł. Blachę wykładamy papierem do pieczenie układamy zwinięte rollery i pieczemy przez 25 -30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Podajemy z
sosem pomidorowym lub
czosnkowym.
Inspiracja