Wykonanie
Składniki1 kg
mięsa z królika1 kg
surowego boczku0,5 kg
wątróbki wieprzowej2 marchwie1
pietruszka0,5
selera2 średnie
cebule6
liści laurowych5 dużych jaj10 dag
bułki tartejsólpieprzimbir0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowejCzas przygotowania: 1 , 5-2 godz.Pasztet z
królika – lubicie? Ja bardzo. Nie lubię kupnego pasztetu, bo najczęściej jest tłusty i jak się go kroi, to się rozmazuje. To mnie po prostu wkurza. Ale domowy pasztet to jest to :)Na wrzątek
daję mięso z królika (powinno się gotować około godziny), warzywa i
liście laurowe. Kwadrans później dodaję
boczek (ma się gotować 45 minut). W końcu wrzucam
wątróbkę – nie wymaga długiego gotowania, góra 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je.
Kiedy wszystko nieco wystygnie, biorę się za mielenie – przepuszczam wszystko przez średnie sito – niech ten pasztet ma ładną strukturę, nie taką strasznie zhomogenizowaną.Mieszam składniki, dodaję
jaja,
bułkę tartą,
sól,
pieprz i
imbir do smaku oraz
gałkę muszkatołową – o ile pozostałe
przyprawy „na oko”, o tyle gałki raczej nie więcej niż podana ilość. Gałka ma specyficzny smak, który w nadmiarze niekoniecznie wszystkim smakuje. Wyrabiam masę, żeby był w miarę gładka i przekładam do wysmarowanej
olejem formy.Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Wkładam do nagrzanego piekarnika formy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi pasztetu. Jeśli w formie mam pasztet 1 kg, piekę go godzinę. Jeśli forma jest większa i pasztet waży 1 , 5 kg, piekę go półtorej godziny.Proste? Proste. Smacznego! :)
Podobne przepisyŻurek
Sałatka jarzynowa w galarecie
Podwędzane swojskie
wędlinyZielona sałatka zimowa
Sałatka warstwowa z
tuńczykiem lub
kurczakiem