Wykonanie

Składniki1 duża
marchew2
pietruszki0,5 kg
brokułów1 duża
cebula2 łyżki
śmietany 12% lub
jogurtu naturalnegosólpieprzmaggiopcjonalnie:
chleb, grzanki,
płatki migdałowe i
czosnekCzas przygotowania: 10 min plus 40 min gotowaniePrzepis na: Krem z
brokułówIdealna zupa na zimę. Dobrze rozgrzewa i cudownie wypełnia żołądek. Przygotowanie jest dosyć szybkie – umytą i obraną
marchew oraz
pietruszkę kroimy na plasterki lub na kostkę. Jeśli
brokuł jest w całości, dzielę na różyczki. Jeśli jest mrożony, ten etap mam z głowy.
Cebulę tylko nacinam, żeby szybciutko się gotowała. Nie kroję jej – dzięki temu cały dom nie przesiąka jej zapachem, a
cebula i tak jest ugotowana. Całość zalewam 2 l
wody i gotuję przez około 40 minut.Garnek ściągam z kuchenki, doprawiam zupę
solą,
pieprzem i ewentualnie
maggi. Dodaję 2 łyżki
śmietany lub
jogurtu – w zależności od tego, co akurat jest w matce lodówce. Miksuję wszystko, ale nie na totalną miazgę, tylko tak, żeby były widoczne drobiny jarzyn – lubię wiedzieć, co jem i nie tłumaczyć innym współbiesiadnikom ;)Podczas gotowania przygotowuję sobie dodatki. Tradycjonalistom polecam zupę
solo lub z
chlebem bądź grzankami. Natomiast tym, którzy chcą sobie nieco smak odmienić, proponuję
płatki migdałowe z
czosnkiem – wrzucam je na patelnię i rumienię na łyżce
masła. Kiedy zupa już jest nalana, wrzucam do niej takie skwierczące cudo. Zapach cudowny, a smak jeszcze lepszy.Podobne przepisy
Fasolka po bretońsku

Zupa koperkowa z
cielęciną
Lekka zupa ogórkowaŻurekRozgrzewająco –
chili con carne