Wykonanie
Ostatnio często słyszę o flaczkach z
kalmarów, a lubimy
owoce morza, to
czemu nie zrobić. ,,Flaczki'' na szczęście dla mnie nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi flakami ;-)Składniki:250 g krążków z
kalmarówmała
cebulka2 średnie
marchewkipietruszka (korzeń)
majeranek,
sól,
pieprz (dużo
pieprzu)
papryczka chili lub peperoni
śmietanka 36 %3 łyżki
masła1 łyżka
mąki2 ząbki
czosnkumaggiPrzygotowanie:Z
pietruszki,
marchwi,
czosnku,
cebuli i papryczki robimy
wywar warzywny (1 litr
wody), gotujemy do średniej miękkości ok 30 minut,
kalmary (moje były mrożone) rozmrażamy (ja zalałam zimną
wodą, którą zmieniałam 3
razy), jak już będą gotowe zalewamy
śmietanką 36 % odstawiamy na 10-15 minut lub dłużej zależy ile macie czasu wstawiamy garnek z
wodą do gotowania
kalmarów, solimy i czekamy aż się zagotuje,
kalmary przed wrzuceniem do
wody płuczemy ze
śmietanki, następnie gotujemy 10 minut. Do naszego
wywaru dodajemy
sól,
pieprz, dużo
majeranku,
maggi.
Marchew wyciągamy z
wody kroimy na plasterki (lub drobniej), podsmażamy na łyżce
masła, następnie wrzucamy do
wywaru, na patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła i podsmażamy z
mąką przez chwilkę, dodajemy do
wywaru,
kalmary powinny być już gotowe płuczemy je zimną
wodą i kroimy na drobne kawałki, również wrzucamy do
wywaru i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy np. z grzankami czosnkowymi. Smacznego