ßßß Cookit - przepis na Flaczki z kalmarów

Flaczki z kalmarów

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często słyszę o flaczkach z kalmarów, a lubimy owoce morza, to czemu nie zrobić. ,,Flaczki'' na szczęście dla mnie nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi flakami ;-)
Składniki:
250 g krążków z kalmarów
mała cebulka
2 średnie marchewki
pietruszka (korzeń)
majeranek, sól, pieprz (dużo pieprzu)
papryczka chili lub peperoni
śmietanka 36 %
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
maggi
Przygotowanie:
Z pietruszki, marchwi, czosnku, cebuli i papryczki robimy wywar warzywny (1 litr wody), gotujemy do średniej miękkości ok 30 minut, kalmary (moje były mrożone) rozmrażamy (ja zalałam zimną wodą, którą zmieniałam 3 razy), jak już będą gotowe zalewamy śmietanką 36 % odstawiamy na 10-15 minut lub dłużej zależy ile macie czasu wstawiamy garnek z wodą do gotowania kalmarów, solimy i czekamy aż się zagotuje, kalmary przed wrzuceniem do wody płuczemy ze śmietanki, następnie gotujemy 10 minut. Do naszego wywaru dodajemy sól, pieprz, dużo majeranku, maggi. Marchew wyciągamy z wody kroimy na plasterki (lub drobniej), podsmażamy na łyżce masła, następnie wrzucamy do wywaru, na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy z mąką przez chwilkę, dodajemy do wywaru, kalmary powinny być już gotowe płuczemy je zimną wodą i kroimy na drobne kawałki, również wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy np. z grzankami czosnkowymi. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/11/flaczki-z-kalmarow.html