Wykonanie
Drobiowe serduszka to chyba jedno z bardziej lubianych przeze mnie danie . Jest delikatne w smaku , ma fajną konsystencję i smakuje nawet dzieciom .
Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników , moi domownicy nie mają nic przeciwko serduszkom , żołądkom , czy
wątróbce z innymi to już inna sprawa i odrębny temat 😉 Za móżdżek chcieli mnie swego czasu z domu eksmitować , tak więc nie ryzykowałam mieszkania pod chmurką i odpuściłam przyrządzanie ekstremalnych , skupiając się na tych popularnych 😉
Składniki :1 kg serduszek drobiowych2 łyżki
masła ( najlepiej klarowanego )1/2
marchewki100 ml
śmietanki1 łyżeczka
mąkisól ,
pieprz do smakuszczypta
curry i granulowanego
czosnkupęczek
natki pietruszki ( mały )
Serduszka pukamy i oczyszczamy ze wszelkich skrzepów, rurek oraz farfocli . Rozgrzewamy na patelni
masło i wrzucamy serduszka ,
sól ,
pieprz oraz granulowany
czosnek i
curry .
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach , dodajemy do smażących się serduszek . Serduszka puszczą dużo soku , więc będą się najpierw dusić , a jak sok odparuje dopiero wtedy się lekko podsmażą , następnie trzeba podlać je lekko
wodą ( około 1 szklanki ) i dusić do miękkości około 30 – 40 minut , w razie potrzeby podlewając znowu
wodą . Po tym czasie , rozprowadzamy
mąkę w
śmietance i wlewamy do duszących się serduszek , powoli , ciągle mieszając , aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( nie lać za dużo od razu bo
zrobi się krochmal 😉 ) Wyłączamy gaz , dodajemy siekaną
pietruszkę i na chwilę przykrywamy , żeby uwolnił się aromat
natki i połączył z sosem z serduszkami . Gotowe , dzięki dodaniu
pietruszki pod koniec ,danie zyskuje atrakcyjny, apetyczny kolor . Pyszne samo , z
bułką lub z
makaronem , ale
ryż i
kasza też będą dobrym pomysłem jako dodatek 😉 Smacznego !