Wykonanie
Ranki za oknem są białe... Aż nie chce się wychodzić, a jak już, to
potem wypada się ogrzać. Oczywiście gorąca
herbata idealnie sprosta temu zadaniu, ale co zrobić, gdy burczy nam w brzuchu? Odpowiedzią jest właśnie ten przepis - zupa (krem) z
brokułów. Jak zwykle przy tego typu zupie jest ona
banalna, a przy tym pożywana i jak każda zupa rozgrzewająca.
Składnikijeden
brokułdwie
marchewkijedna
pietruszkapół
cebuliząbek
czosnku1 litr
bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól,
pieprzser cheddarWykonanieGotujemy warzywa (najlepiej na parze). Jeśli
brokuł gotujemy standardowo w wodzie, to warto dodać pół łyżeczki
cukru, wtedy
brokuł zachowa swój intensywny zielony kolor (mi niestety aparat spłatał
figla i zamiast pięknej zielonej zupy wyszła mi zgniła zieleń...:()
Wywar spod ugotowanych warzyw zostawiamy, natomiast same warzywa przekładamy do nowego garnka i zalewamy je
bulionem. Dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku i całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeśli nasz krem jest za gęsty, to dodajemy
wywar spod warzyw. Krem zagotowujemy i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Można dodać odrobinę
śmietanki 30% lub
mleka. Zupę podajemy z
startym serem. Można podawać grzankami. Smacznego!