Wykonanie
Przeglądając stary zeszyt z przepisami mojej mamy natknęłam się na danie, które kiedyś bardzo często robiła na imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi. Czasami takie danie było jako dodatek do obiadu. Bardzo je lubię, mogłabym je jeść bez końca a zupełnie o nim zapomniałam. Tak więc wczoraj zrobiłam
brokuła z
fetą i
sosem czosnkowym jako dodatek do obiadu. Pyszne, wyraziste w smaku danie - można je nazwać
sałatkę bo na końcu wszystko razem wymieszałam. A wy znacie takie smaki ?Ja dalej leżę i się kuruje, jest już ciut lepiej, mam nadzieję, że do końca następnego tygodnia już dojdę do siebie.Życzę wam wspaniałej niedzieli.Zapraszam :-)Składniki:- 1 duży
brokuł- mały kubek
jogurtu naturalnego- duży ząbek
czosnku-
sól,
pieprz- 100 g
fety- garść
płatków migdałówWykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy go we wrzącej i osolonej wodzie, uważamy, aby nam się nie rozgotował, odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną
wodą.
Fetę kroimy w kostkę, do
jogurtu naturalnego dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku,
sól i
pieprz do smaku, mieszamy.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.Na półmisku układamy różyczki
brokuła, posypujemy
fetą i polewamy
sosem czosnkowym, wszystko posypujemy
płatkami migdałów. Możemy także wszystko po prostu wrzucić do miski i razem wymieszać.Smacznego.