ßßß Cookit - przepis na Brokuł w towarzystwie fety i jogurtu z czosnkiem

Brokuł w towarzystwie fety i jogurtu z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Przeglądając stary zeszyt z przepisami mojej mamy natknęłam się na danie, które kiedyś bardzo często robiła na imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi. Czasami takie danie było jako dodatek do obiadu. Bardzo je lubię, mogłabym je jeść bez końca a zupełnie o nim zapomniałam. Tak więc wczoraj zrobiłam brokuła z fetą i sosem czosnkowym jako dodatek do obiadu. Pyszne, wyraziste w smaku danie - można je nazwać sałatkę bo na końcu wszystko razem wymieszałam. A wy znacie takie smaki ?
Ja dalej leżę i się kuruje, jest już ciut lepiej, mam nadzieję, że do końca następnego tygodnia już dojdę do siebie.
Życzę wam wspaniałej niedzieli.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 duży brokuł
- mały kubek jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 100 g fety
- garść płatków migdałów
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy go we wrzącej i osolonej wodzie, uważamy, aby nam się nie rozgotował, odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą.
Fetę kroimy w kostkę, do jogurtu naturalnego dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Na półmisku układamy różyczki brokuła, posypujemy fetą i polewamy sosem czosnkowym, wszystko posypujemy płatkami migdałów. Możemy także wszystko po prostu wrzucić do miski i razem wymieszać.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/01/broku-w-towarzystwie-fety-i-jogurtu-z.html