Wykonanie
Klasycznie – naleśniki z
białym serem
Składnikinaleśniki:1 kg
mąki0,5 l
mleka3
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
cukru0,5 szklanki
olejumasa serowa:1 kg
twarogu1 łyżeczka
cynamonu3,5 łyżki
cukru10 dag
rodzynekkilka listków
miętyCzas przygotowania: 60 minPrzepis na: Klasycznie – naleśniki z
białym seremKażdy ma swój sposób na naleśniki. Ze składników podanych w tym przepisie wyjdzie góra naleśników. Celowo tyle smażę, żeby to, co zostanie, zamrozić i wykorzystać do rosołu z
kaczki .Przygotowuję sobie masę
serową –
ser mielę w maszynce do
mięsa (można też kupić taki do wypieków, zmielony).
Rodzynki parzę i odstawiam do wystygnięcia. Do
sera dodaję
cukier i
cynamon, a na końcu
rodzynki. Można od razu dodać
miętę, ale można też dać całe listki na talerz. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ładnie wygląda.Mieszam wszystkie składniki na ciasto (tak, łącznie z
olejem) i dolewam
wodę (prawdę mówiąc, robię to na oko w zależności od tego, czy mają być grubsze, czy cieńsze – dziś dolałam chyba z 6 szklanek). Można dodać więcej
mleka, a mniej
wody, ale wolę, kiedy naleśniki nie są bardzo tłuste. Kiedy już mam jednolite ciasto, na patelnię
daję odrobinę
oleju (tylko pod pierwszy naleśnik) i rozgrzewam go. A później już wystarczy smażyć.Smaruję naleśniki
serem, składam i się opycham. Jeśli mają być "na później", można takie złożone wrzucić na patelnię i odsmażyć.I jeszcze kwestia ciasta na naleśniki – zamiast kranówy można dodać
wody mineralnej – najlepiej wtedy dolewać ją stopniowo i nie mieszać jakoś gwałtownie, tylko tak, aby zostało trochę bąbelków. Naleśniki wychodzą bardziej kruche i fajnie smakują z powidłem. A jeśli lubicie naleśniki w wersji kibica piłki nożnej, to
mleko zastąpcie
piwem. Naleśniki mają zdecydowanie inny smak i idealnie pasuje do nich wówczas jakiś ostrzejszy farsz. Ale o tym innym razem :)


Podobne przepisyPlacek wielkanocny z
jajamiPapryka faszerowana
jajkiem
Placki z
cukinii i
fety
Naleśniki ruskieSalsa paprykowa ze smażoną
cukinią