Wykonanie
W czasie wakacji, kiedy jest więcej czasu na pichcenie częściej robię ulubione potrawy moich dzieci. Jedną z nich są właśnie takie placuszki z naleśnikowego ciasta z różnymi dodatkami.
Mięta to dobry składnik potraw na lato. Kiedy ostatnio robiłam placuszki , do ciasta dodałam ją w towarzystwie
białego sera. Wyszły mi jedne z najlepszych placuszków jakie robiłam ! Smakowite i orzeźwiające a jednocześnie konkretne w smaku.Ok. 1, 5 szklanki
mąki2
jajka1/2 szklanki
mlekaok. 15 dkg
białego seraPłaska łyżeczka
proszku do pieczeniałyżka posiekanej
miętyOlej do smażeniaszczypta
cukru i
soliSer roztarłam z
jajkami,
sola i
cukrem. Dodałam mieszając
mleko i
mąkę z proszkiem oraz posiekaną
miętę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego naleśnikowego i nabierać się dobrze łyżką.Na rozgrzanym
oleju smażyłam niewielkie owalne placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy się ścięły na wierzchu, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam na papierowych ręcznikach.Jak już wspomniałam , placuszki wyszły rewelacyjne w smaku, puszyste, bardzo orzeźwiające i idealne na lato.Smacznego !