ßßß Cookit - przepis na Ciasto jagodowo-waniliowe

Ciasto jagodowo-waniliowe

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
100 ml oleju
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
tłuszcz + bułka tarta do tortownicy
jagody ( około 300 g)
aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )
Przygotowanie :
Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.
Jagody bardzo dokładnie myję.
Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Wylewam ciasto , układam jagody blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
Wstawiam do piekarnika na 40 minut.
I gotowe :)
Przepis na ciasto w wersji z innymi owocami znalazłam na blogu Daktyle w czekoladzie.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-jagodowo-waniliowe.html