ßßß
Składniki :1/2 szklanki cukru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki100 ml oleju1/2 szklanki mlekaszczypta solitłuszcz + bułka tarta do tortownicyjagody ( około 300 g)aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )Przygotowanie :Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.Jagody bardzo dokładnie myję.Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wylewam ciasto , układam jagody blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.Wstawiam do piekarnika na 40 minut.I gotowe :)Przepis na ciasto w wersji z innymi owocami znalazłam na blogu Daktyle w czekoladzie.