ßßß
Cookit - przepis na Ciasto jagodowo-waniliowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto jagodowo-waniliowe
Składniki
Cukier
Jajko
Proszek do pieczenia
Mąka
Olej
Mleko
Sól
Wykonanie
Składniki :1/2 szklanki
cukru
1
jajko
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szklanka
mąki
100 ml
oleju
1/2 szklanki
mleka
szczypta
soli
tłuszcz +
bułka tarta
do tortownicy
jagody
( około 300 g)
aromat waniliowy
2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast
olejku
dać zawartość
laski wanilii
)Przygotowanie :
Cukier
,
jajko
, proszek,
mąkę
,
olej
,
mleko
,
sól
i olejek -
aromat waniliowy
razem miksuje aż do połączenia się składników.
Jagody
bardzo dokładnie myję.Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję
bułką tartą
.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wylewam ciasto , układam
jagody
blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.Wstawiam do piekarnika na 40 minut.I gotowe :)Przepis na ciasto w wersji z innymi
owocami
znalazłam na blogu
Daktyle
w
czekoladzie
.
Źródło:
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-jagodowo-waniliowe.html
Przepisy powiązane
Gofry tradycyjne
Gofry
gofry z polewą truskawkową
gofry z polewą truskawkową
Pancakes
Składniki powiązane (0)