ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI CUKINIOWE Z SEREM I MIĘTĄ

PLACUSZKI CUKINIOWE Z SEREM I MIĘTĄ

nazwa

Wykonanie

Wracam do tematu cukinii, która mi teraz rośnie jak szalona. Jednym ze sposobów jej wykorzystania są te właśnie placuszki. Początkowo planowałam keftedes, ale przypomniały mi się moje orzeźwiające placuszki z serem i miętą. Stwierdziłam, że na upały zrobię podobne w lżejszej wersji, z cukinią. Okazało się, że to był dobry pomysł – smakowały lekko i orzeźwiająco .
Pół sporej cukinii startej na tarce o grubych oczkach
niepełna szklanka mąki
15 dkg białego sera ( u mnie twaróg półtłusty)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 gałązki świeżej mięty
sól, pieprz ziołowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Startą cukinię przesypałam lekko solą i po 15 minutach dokładnie odcisnęłam z wody.
Ser roztarłam z jajkami . Dodałam mieszając cukinię , mleko i mąkę z proszkiem oraz posiekaną miętę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego i nabierać się dobrze łyżką.
Na rozgrzanym oleju smażyłam niewielkie owalne placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy się ścięły na wierzchu, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam na papierowych ręcznikach.
Jak już wspomniałam, wyszły pyszne, delikatne a zarazem wyraziste w smaku dzięki przyprawom i mięcie. Ser dobrze komponował się z cukinią, mięta i pieprz ziołowy połączyły smaki w harmonijną całość.
Zjedliśmy je z jogurtem greckim albo z sosem ze świeżych pomidorów. Polecam, bo w tym roku cukinia nie tylko u mnie obrodziła.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/placki-cukiniowe-z-serem-mieta