ßßß Cookit - przepis na placki z cukinii i marchewki

placki z cukinii i marchewki

nazwa

Wykonanie

Wariacji na temat placków, w tym placków z cukinii jest multum, dodatków dziesiątki, podobnie jak sposobów przyrządzania. Jako, że jest ona jeszcze szeroko dostępna, staram się wykorzystać ją w pełni, Tym razem padło na cukinię z marchewką.
Smaczne, z odrobiną kardamonu i pieprzu ziołowego, tak różne od ziemniaczanych, a tak podobne.
Nie lubię cukinii tylko za to, że mimo wszelkich zalet ciężko ją usmażyć, już nawet nie chodzi o "pryskanie", ale o fakt, że się niesamowicie rozwala...jest taka...delikatna...
W jednej z książek kucharskich, jaką posiadam te właśnie placki są podane z lassi o smaku mango,
ciekawe połączenie, aczkolwiek...ja zawsze wcinam je, kiedy są jeszcze bardzo gorące i parzą w język,
no tak mam i już;p
Dobraaa, nie ględzę, podaję przepis tak zwany, choć wiecie, jak tam sobie pozmieniacie to i tamto, to też wyjdzie, grunt, żeby wszystko się kleiło;p
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 6 zł
Składniki:
2 średnie cukinie
3 średnie marchewki
2 jaja
2 łyżki mąki pełnoziarnistej - może być bez
sól ziołowa
pieprz ziołowy
szczypta kardamonu
100 ml mleka - nie musi być
olej kujawski do smażenia
Marchewkę obieram ze skóry, myję, ścieram na tarce na dużych oczkach.
Cukinię myję dokładnie, również ścieram. Dodaję do nich mąkę, mleko, jaja, przyprawy, mieszam.
Cukinia puszcza sporo soku, proponuję umieścić warzywa w durszlaku, w ten sposób choć trochę ułatwimy sobie smażenie.
Na rozgrzany olej za pomocą łyżki nakładam po 2-3 placki, smażę z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/08/placki-z-cukinii-i-marchewki.html