Wykonanie
Wariacji na temat placków, w tym placków z
cukinii jest multum, dodatków dziesiątki, podobnie jak sposobów przyrządzania. Jako, że jest ona jeszcze szeroko dostępna, staram się wykorzystać ją w pełni, Tym razem padło na
cukinię z
marchewką.Smaczne, z odrobiną
kardamonu i
pieprzu ziołowego, tak różne od ziemniaczanych, a tak podobne.Nie lubię
cukinii tylko za to, że mimo wszelkich zalet ciężko ją usmażyć, już nawet nie chodzi o "pryskanie", ale o fakt, że się niesamowicie rozwala...jest taka...delikatna...W jednej z książek kucharskich, jaką posiadam te właśnie placki są podane z lassi o smaku
mango,ciekawe połączenie, aczkolwiek...ja zawsze wcinam je, kiedy są jeszcze bardzo gorące i parzą w
język,no tak mam i już;pDobraaa, nie
ględzę, podaję przepis tak zwany, choć wiecie, jak tam sobie pozmieniacie to i tamto, to też wyjdzie, grunt, żeby wszystko się kleiło;pPrzygotowanie: około 60 minutKoszt: 6 złSkładniki:2 średnie
cukinie3 średnie
marchewki2
jaja2 łyżki
mąki pełnoziarnistej - może być bez
sól ziołowapieprz ziołowyszczypta
kardamonu100 ml
mleka - nie musi być
olej kujawski do smażenia
Marchewkę obieram ze skóry, myję, ścieram na tarce na dużych oczkach.
Cukinię myję dokładnie, również ścieram. Dodaję do nich
mąkę,
mleko,
jaja,
przyprawy, mieszam.
Cukinia puszcza sporo soku, proponuję umieścić warzywa w durszlaku, w ten sposób choć trochę ułatwimy sobie smażenie.Na rozgrzany
olej za pomocą łyżki nakładam po 2-3 placki, smażę z obu stron na złoty kolor.