ßßß Cookit - przepis na soczewica po bretońsku

soczewica po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Syta i zdrowa zupa gulaszowa. Lekko pikantna. Wystarczy za cały obiad.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
200 g zielonej soczewicy
200 g małej fasoli
1 pierś z kurczaka
2 kiełbaski toruńskie
słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
sól
pieprz czarny ziarnisty
papryka słodka
papryka ostra
Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/soczewica-po-bretonsku.html