ßßß
Cookit - przepis na Zupa krem z czerwonej soczewicy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa krem z czerwonej soczewicy
Składniki
Soczewica czerwona
Piersi z kurczaka
Marchew
Przecier pomidorowy
Cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Majeranek
Bazylia
Wykonanie
Soczewica
to roślina uprawna z odmian strączkowych. Bardzo mało popularna na
polskich
stołach - chociaż kompletnie nie wiem dlaczego.
Soczewica
jest jednym z najbogatszych źródeł
białka
roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny. Dodatkowym atutem
soczewicy
jest to, że
daje
poczucie sytości, dzięki
czemu
zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.
Składniki:- 500 g
czerwonej soczewicy
-
pierś z kurczaka
- 1
marchewka
- 2 łyżki
przecieru pomidorowego
- 1
cebula
-
liść laurowy
i
ziele angielskie
-
sól
i
pieprz
do smaku- łyżka
majeranku
- szczypta
bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę
namoczyć (nie koniecznie). Pierś ugotować w
bulionie
z liściem i zielem. Wsypać
soczewicę
, wkroić
marchew
,
cebulę
. Gotować do rozgotowania się
soczewicy
. Dodać
przecier pomidorowy
. Wyjąć
mięso
. Zupę zmiksować na gładka masę z
połową mięsa
. Przyprawić
solą
,
pieprzem
,
majerankiem
i
bazylią
. Podawać z pozostałością
z piersi kurczaka
i łyżeczką
śmietany
. Udekorować
bazylią
lub
natką pietruszki
.
Źródło:
http://smakowirowka.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy.html
Przepisy powiązane
Kurczak duszony w sosie z leśnych grzybów
Kurczak duszony w sosie z leśnych grzybów
RYBA PO GRECKU
RYBA PO GRECKU
Czosnkowa zupa z soczewicy
Składniki powiązane (0)