ßßß Cookit - przepis na Kurczak duszony w sosie z leśnych grzybów

Kurczak duszony w sosie z leśnych grzybów

nazwa

Wykonanie

Na waszych blogach jak grzyby po deszczu pojawiają się... grzyby :D U mnie też od 2 dni temat grzyby dostałam sporo od cioci i kombinuje, trochę zamroziłam, trochę suszy się na wigilijną kolację do bigosu i pierogów a z reszty zrobiłam zupę i dzisiejszy pomysł na obiad
2 piersi z kurczaka
300 g grzybów (u mnie podgrzybki)
szklanka bulionu najlepiej wołowego (może być z kostki)
1 cebulka
1 marchewka
sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie,bazylia, majeranek
1 łyżka śmietany jako dodatek mogą pojawić się np. ziemniaki, u mnie były frytki :)
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski lub dużą kostkę.
Grzyby umyć i pokroić w kostkę, podobnie cebulę.
Do garnka wlać bulion dodać marchewkę, pokrojone grzyby i cebulę.
Wrzucić pokrojonego w paski kurczaka i gotować ok. 1 godz na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę śmietany aby trochę zagęścić sos (jeśli jest taka potrzeba), doprawić do smaku przyprawami.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/09/kurczak-duszony-w-sosie-z-lesnych.html