Wykonanie
To moja pierwsza zupa z
soczewicy. Bardzo nam smakowała - była pyszna i rozgrzewająca w sam raz na jesienny listopadowy obiadek.
Składniki:30 dag
czerwonej soczewicy2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego2
cebule2
marchewkiliść laurowyziele angielskiemajeraneksól,
pieprz2
kostki rosołoweprzeciśnięty przez praskę
czosneksłodka papryka w proszkuSposób przygotowania:1. Płuczemy
soczewicę i gotujemy w 3 litrach
wody. Usuwamy szumowiny.2. Dodajemy
liść laurowy,
kostki rosołowe,
ziele angielskie.3.
Cebulę kroimy w kostkę, obraną
marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę szklimy na
oleju na patelni, następnie dodajemy
marchewkę i razem dusimy do miękkości.4. Jeśli
soczewica jest już półmiękka, to dodajemy
cebulę z
marchewką, gotujemy do miękkości.5. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy
majerankiem,
solą,
papryką w proszku,
pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem
czosnku.Smacznego!!!Źródło: Pyszne jedzonko