Wykonanie
Kochani, nie zapomniałam o Was, co to to nie. Nie porzuciłam bloga. Po prostu nie mam czasu nawet na gotowanie... Ale raz na jakiś czas przydałoby się zjeść ciepły obiadek ;-) Przedstawiam dziś jedną z moich ulubionych zup.Składniki (na 4 porcje):-30 dag
zielonej soczewicy-
kostka rosołowa-3
marchewki-2
cebule-mały
koncentrat pomidorowy-
olej-
ziele angielskie-
liść laurowy-
majeranek,
sól,
pieprzPrzygotowanie
Soczewicę umyć, wsypać do garnka, wlać 3 litry
wody, dodać
kostkę rosołową. Zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać 2 ziarna
ziela angielskiego i
liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę.
Marchewki obrać, zetrzeć na kartce.
Olej rozgrzać na patelni, zeszklić
cebulę. Dodać
koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku
majerankiem (najlepiej świeżym),
solą oraz
pieprzem.1 porcja: ok. 180kcal.Smacznego ;-)