Wykonanie
J eśli mamy mało czasu, dobrym pomysłem jest obiad typu "dwa w jednym", czyli na pierwszy rzut oka zupa, ale jednocześnie treściwe danie. Takie kryteria spełniają zupy gulaszowe, będące połączeniem warzyw i
mięsa. Ja często przygotowuję ją w wersji ekspresowej, z
mięsem z piersi kurczaka. Wtedy jest i szybko, i sycząco, ponieważ całe gotowanie zamyka się w 30 minutach. Jeśli macie więcej czasu lub chcecie przygotować zupę np. dzień wcześniej, możecie użyć także
mięsa wołowego. Wówczas trzeba je gotować do miękkości z
cebulą i
przyprawami, około półtorej godziny, i dopiero
potem dodać inne warzywa oraz
ziemniaki. Kiedy
ziemniaki będą miękkie, można podawać zupę. Wtedy gotowanie potrwa ok. 2 godziny, ale jeśli macie np. do obejrzenia ciekawy film, to zupa będzie gotowa akurat pod jego koniec ;-)
1
pierś kurczaka2 duże
pomidory1 duża
cebula1 duża
marchewka1
czerwona papryka1
zielona paprykaok. 6
ziemniaków1-2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki + pół łyżeczki do natarcia
mięsalistek laurowyziele angielskiec
zarny pieprz i
sól do smaku ew.
ostra papryka dla zaostrzenia smakupół łyżeczki
ziół prowansalskichdo smażenia -
smalec ( tradycyjna metoda węgierska) lub
olej Pierś kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć
papryką.
Cebulę obrać i posiekać.
Mięso wraz z
cebulą zrumienić szybko w garnku na niewielkiej ilości
smalcu. Zalać 1,5 litra wrzącej
wody. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę
marchew, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz pokrojoną w paski
paprykę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory oraz
przyprawy - listek, 2 kulki
ziela angielskiego,
słodką paprykę,
pieprz i
sól.Gotować ok. 20-25 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.Dodać posiekany
czosnek oraz doprawi zupę do smaku
solą i
pieprzem oraz ewentualnie
ostrą papryką. Ja osobiście lubię, gdy ta zupa jest trochę pikantna. Dodać
zioła prowansalskie, dzięki którym zupa będzie miała wspaniały aromat.