Wykonanie
Rozgrzewająca inspiracja o jesiennym charakterze...
W chłodne, jesienne dni na obiad dobrze sprawdza się rozgrzewająca zupa. Dzisiejsza propozycja to wegańska zupa z
zieloną soczewicą,
pomidorami i kolorowymi
paprykami. Istotną w tym przepisie
przyprawą, dzięki której zupa ta zyskuje ciekawy smak, jest kumin -
kmin rzymski (często
mylony z
kminkiem zwyczajnym). Jest to
przyprawa popularna w kuchni indyjskiej, dalekowschodniej, a także meksykańskiej. Kumin ma dość mocny, ostry, lekko gorzkawy smak i bardzo dobrze podkreśla smak dań z
soczewicą czy
fasolą.Składniki:szklanka
zielonej soczewicy,kartonik lub puszka
pomidorów bez skóry (400g),pół
czerwonej papryki,pół
zielonej papryki,
cebula,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy z oliwek,1 l
wody,łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego,pół łyżeczki
papryki słodkiej,1/3 łyżeczki
papryki ostrej,3
liście laurowe,3 ziarna
ziela angielskiego,
sól (użyłam himalajskiej),
czarny pieprz do smaku.Przygotowanie:
Zieloną soczewicę przepłukujemy i moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym
wodę tę odlewamy.W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i rumienimy posiekaną drobno
cebulę oraz rozgniecione ząbki
czosnku.Całą zawartość kartonika lub puszki
pomidorów blendujemy i dodajemy do
cebulki i
czosnku, mieszamy. Dusimy razem kilka minut, po czym do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
zieloną soczewicę,
liście laurowe,
ziele angielskie,
kmin rzymski,
paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na średnim ogniu około 35-40 minut, aż
soczewica będzie miękka.W połowie gotowania do zupy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną i
zieloną paprykę. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy
czarnym pieprzem i
solą.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))