Wykonanie
Składniki
kiełbasa z piersi kurczaka (użyłam Morliny), 1200 gram
cebula, 3 duże (użyłam czerwonej, białej, czosnkowej)
czosnek, 4 ząbki
papryczka chili, 1 sztuka
papryka czerwona, 7-8 sztuk
papryka żółta, 2 sztuki
papryka zielona, 2 sztuki
pomidory, 2 duże lub 4 mniejszepassata, 250 mililitrów
sól, świeżo mielony
pieprz czarny,
papryka słodka i ostra,
zioła prowansalskieSposób przygotowania1.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Smażyć bez tłuszczu w dużym garnku o grubym dnie. Kiedy
wędlina będzie ładnie zarumieniona i zmniejszy swoją objętość przełożyć na talerz łyżką cedzakową.2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Cebulę,
czosnek i
chili drobno pokroić. Z
papryk usunąć gniazda z nasionami i białe błonki. Pokroić w grubą kostkę. Poza 2 czerwonymi, które należy upiec w piekarniku (tak jak tutaj), a następnie zmiksować.
Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki. Następnie rozdrobnić.3. Na tłuszczu, który wytopił się z
kiełbasy, przesmażyć
cebulę,
czosnek, i
chili. Następnie dodać
paprykę. Chwilę smażyć, a kiedy lekko zmięknie dodać
pomidory, zmiksowane
papryki i passatę. Przyprawić na ostro. Gotować około 15 minut. Podawać z
białym pieczywem.buy tramadol