Wykonanie

To danie wręcz ocieka latem. Już na samo wspomnienie robię się okrutnie głodna, a moje ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymaga jakiś wielkich zdolności kulinarnych.
Papryki można zapiekać w piekarniku lub (tak jak ja to robiłam) w garnku umieszczonym na gazie.
Składniki (2 porcje):
papryki faszerowane
4
papryki białe
1 woreczek
ryżu białego2
filety z kurczakaszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzu czarnegoszczypta
papryki słodkiej w proszku
3 ząbki
czosnku1
cebula1 kulka
sera mozzarella3 łyżki
oliwy z oliwekduszone warzywa
3 ząbki
czosnku1
cebula1
papryka żółta1
papryka zielona1
papryka czerwona4
pomidorysól morskapieprz czarny mielony
3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowujemy nadzienie.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w oparciu o instrukcję podaną na opakowaniu. Czas gotowania nieco skracamy (o 2-3 minuty), gdyż podczas duszenia
ryż jeszcze napęcznieje. Gotowy
ryż odcedzamy i wsypujemy do miski.
Filety z kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Oprószamy je
solą,
pieprzem i
papryką słodką.
Mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Czosnek i
cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy warzywa i chwilę je smażymy. Dokładamy
mięso i smażymy je do czasu, aż ładnie się zarumieni. Zawartość patelni dodajemy do
ryżu.
Papryki białe myjemy dokładnie. Ścinamy im wierzch i usuwamy gniazda nasienne ze środka. Przepłukujemy wnętrze
wodą.
Papryki wypełniamy farszem. Na wierzch wykładamy plasterek
sera mozzarella (sklei obie części
papryki) i wierzchnią część (z ogonkiem).
Przygotowujemy warzywa duszone.
Pomidory myjemy, nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Ściągamy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Czysty miąższ kroimy w kostkę.
Papryki i
cebulę kroimy w grubą kostkę.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Do mocno rozgrzanego garnka o grubym dnie wlewamy
oliwę. Prawie od razu wrzucamy
cebulę i
czosnek. Podsmażamy chwilę całość, aż warzywa się zarumienią. Dokładamy
paprykę. Mieszamy. Wrzucamy
pomidory,
sól i
pieprz do smaku. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa około 7-10 minut na wolnym ogniu. Następnie do garnka wkładamy
papryki wypełnione farszem. Całość przykrywamy i dusimy kolejne 10-15 minut (do czasu, aż
papryki zrobią się miękkie, a
mozzarella się rozpuści).
Na talerz wykładamy duszone warzywa, a na nie faszerowane
papryki.

