ßßß Cookit - przepis na Sałatka z indyka i szpinaku

Sałatka z indyka i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Po tych wszystkich słodkościach jakie ostatnio przygotowywałam, pora wrócić do dań słonych. Lody lodami, owoce owocami, a z świeżych warzyw trzeba korzystać kiedy są. Kilka dni temu przeszłam się na targ po wanilię do domowego ekstraktu i kiedy napatrzyłam się na te wszystkie kruche i świeże warzywa stojące na straganach nie mogłam się nie oprzeć by nie zrobić jakiejś letniej sałatki na obiad.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej "Jedno smaczne danie" Reader's Digest, z której korzystam najczęściej ze względu na chyba najlepsze przepisy z jakimi kiedykolwiek "pracowałam" w kuchni! :)
Składniki:
340 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w cienkie plasterki
115 g mrożonego groszku
285 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
4 łyżki odtłuszczonego mleka
1 łyżka octu z jabłek
2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub 1 płaska suszonego
1/2 płaskiej łyżeczki soli (można dać więcej)
świeżo zmielony pieprz czarny
225 g liści świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
225 g pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
6 dużych rzodkiewek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
4 dymki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
225 g gotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w cienkie paseczki
60 g prażonych siekanych migdałów i plasterki rzodkiewki do przybrania
Przygotowanie:
Gotować ziemniaki i groszek przez 5 minut, następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia (ja zagotowałam wodę i w momencie wrzenia wrzuciłam warzywa, odczekałam aż woda ponownie zacznie wrzeć i nie zmniejszając ognia liczyłam 5 minut - warzywa powinny być idealne).
Przyrządzić sos: w dużej misce utrzeć jogurt, mleko, ocet, koperek, sól i szczyptę pieprzu.
Wymieszać ziemniaki, groszek, szpinak, pieczarki, rzodkiewki, dymkę i mięso z polewą. Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać migdałami i przybrać plasterkami rzodkiewki.
Jeżeli chcecie, podczas przygotowywania sosu możecie dać więcej soli. Wbrew pozorom pół łyżeczki to bardzo mało i osobiście ja lekko dosoliłam danie, aczkolwiek ja lubię potrawy bardziej słone i dosalam wszystko. Sałatka wyszła pyszna, lekka i czuć było, że jest bardzo dietetyczna bo pozbawiona tłuszczu. Dla mnie idealny obiad, który zaspokoił moją ochotę na nowalijki.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_44_salatka-z-indyka-i-szpinaku.html