Wykonanie
Po tych wszystkich słodkościach jakie ostatnio przygotowywałam,
pora wrócić do dań słonych.
Lody lodami,
owoce owocami, a z świeżych warzyw trzeba korzystać kiedy są. Kilka dni temu przeszłam się na targ po
wanilię do domowego ekstraktu i kiedy napatrzyłam się na te wszystkie kruche i świeże warzywa stojące na straganach nie mogłam się nie oprzeć by nie zrobić jakiejś letniej sałatki na obiad.Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej "Jedno smaczne danie" Reader's Digest, z której korzystam najczęściej ze względu na chyba najlepsze przepisy z jakimi kiedykolwiek "pracowałam" w kuchni! :)Składniki:340 g
młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w cienkie plasterki115 g mrożonego
groszku285 ml
jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu4 łyżki
odtłuszczonego mleka1 łyżka
octu z
jabłek2 łyżki posiekanego świeżego
koperku lub 1 płaska suszonego1/2 płaskiej łyżeczki
soli (można dać więcej)świeżo zmielony
pieprz czarny225 g liści
świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego225 g
pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki6 dużych
rzodkiewek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki4
dymki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki225 g gotowanego
mięsa z indyka, pokrojonego w cienkie paseczki60 g prażonych siekanych
migdałów i plasterki
rzodkiewki do przybraniaPrzygotowanie:Gotować
ziemniaki i
groszek przez 5 minut, następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia (ja zagotowałam
wodę i w momencie wrzenia wrzuciłam warzywa, odczekałam aż
woda ponownie zacznie wrzeć i nie zmniejszając ognia liczyłam 5 minut - warzywa powinny być idealne).Przyrządzić sos: w dużej misce utrzeć
jogurt,
mleko,
ocet,
koperek,
sól i szczyptę
pieprzu.Wymieszać
ziemniaki,
groszek,
szpinak,
pieczarki,
rzodkiewki,
dymkę i
mięso z polewą. Przełożyć
sałatkę do salaterki, posypać
migdałami i przybrać plasterkami
rzodkiewki.
Jeżeli chcecie, podczas przygotowywania sosu możecie dać więcej
soli. Wbrew pozorom pół łyżeczki to bardzo mało i osobiście ja lekko dosoliłam danie, aczkolwiek ja lubię potrawy bardziej słone i dosalam wszystko.
Sałatka wyszła pyszna, lekka i czuć było, że jest bardzo dietetyczna bo pozbawiona tłuszczu. Dla mnie idealny obiad, który zaspokoił moją ochotę na nowalijki.