Wykonanie
Witam kolejną wiosenną smaczną
sałatką. To lekkostrawna, szybka w przygotowaniu przystawka, bogata w składniki odżywcze. Idealnie się sprawdzi jako dodatek do głównego dania.
Składniki:
2 pęczki
rzodkiewki (idealnie by było z hodowli eko lub z domowego ogródka)1 spore
jabłko (polecam Champion, Jonagold, Jonatan - żółty miąższ i szybko nie ciemnieje)garść
migdałów1 łyżeczka
miodu300-400 gramów gęstego
jogurtupęczek
szczypiorkuszczypta
soliPrzygotowanie1. Umytą
rzodkiewką kroję w typowo
sałatkową kostkę. Wrzucam na sito. Delikatnie
solę i mieszam, żeby szybciej puściła sok.2. Umyte obrane
jabłko kroję w podobną kostkę, co
rzodkiewkę.3. Co jakiś czas mieszam
rzodkiewkę na sicie.4. W niewielkiej ilości
jogurtu rozprowadzam
miód, żeby po dodaniu do całości dobrze się z nią połączył.5. Siekam
migdały6. Do misy wrzucam posiekane warzywa,
migdały, (
migdały właściwości), osączoną
rzodkiewkę,
jogurt. Na końcu siekam na drobniutko
szczypiorek. Dodaję go do reszty składników i wszystko mieszam. Próbuję. Jeśli trzeba koryguję smak. Do sałatki, według uznania można dodawać inne ziarna i różne
orzechy, ale chodzi o to, żeby zrobić coś pysznego, zdrowego, z tego co aktualnie mamy pod ręką. Efekt, jak dla mnie super, przyjemnie chrupiący pyszny deserek z kilku składników, idealnie dopieszcza
kubki smakowe. POLECAM...Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika