Wykonanie
Wreszcie weekend majowy, okazja do spotkania ze znajomymi, zaproponowałam, że zrobię ciasto. Jak zwykle zagwostka co by tu zrobić. Mąż podpowiedział, żeby zrobić
jogurtowe, ja stwierdziłam, że
jogurtowe owszem ale nie zwyczajne tylko jakieś ulepszone no i padło na ciasto na podstawie przepisu ze strony moje wypieki oraz kruche
ciastko . Wprowadziłam malutkie zmiany, ciasto jest delikatne, wilgotne i mało słodkie.Składniki: 220 g
mąki pszennej, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 1 łyżka
cynamonu, 100 g zmielonych
migdałów, 70 g
cukru, 2 duże
jajka, 1 czubata łyżka
miodu, 250 ml
jogurtu naturalnego, 150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego, ewentualnie
cukier puder do posypania.Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
cynamon,
migdały i wymieszać.Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
miód,
jogurt,
olej i wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była to blacha 40 cm x 12 cm (mierzone po górze) i wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, po tym czasie zrobić test suchego patyczka, jeżeli nadal będzie wilgotny dopiec. Ciasto można posypać
cukrem pudrem.Ciasto idealne dla wszystkich maturzystów do przekąszenia przy ostatnich powtórkach. Szybko się je robi, a do tego świetne składniki
jogurt,
miód i
migdały :)