Wykonanie
Kiedy tylko mam ochotę na swojski
twarożek, nie szukam go po sklepach. Jest pyszny a zwłaszcza w sezonie, kiedy
szczypiorek i
rzodkiewka pod ręką. Jeśli macie możliwość kupić
mleko swojskie to jeszcze lepiej, ale i z pasteryzowanego da się go zrobić z powodzeniem.
Składniki na
twarożek z
mlekaporcja na 2-3 osoby1 litr
mleka ( użyłam kupne
mleko tzw. świeże)sok z połowy
cytryny1-2 łyżki kwaskowej
śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki
kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby
twarożek opornie oddzielał się od
serwatki)Przygotowanie
twarożku z
mleka1.
Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego
sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone
białko nie przywierało do dna.2. Jeśli
białko słabo oddziela się od
serwatki a
mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej
śmietany,
kefiru lub jeszcze trochę
soku z cytryny.4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone
mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.5. Osączam
twaróg na gęstym sicie kilka godzin.
Twarożek jest idealny i słodziutki. Nie obawiajcie się. Kwas z
cytryny został w
serwatce. Aha...
Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.Składniki do sałatki z domowym
twarożkiemtwarożek z 1 litra
mleka (około 25 dag)kilka
rzodkiewekpęczek
szczypiorku2 łyżki gęstego
jogurtusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie sałatki1.
Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę2. Siekam
szczypiorek3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiamTo wyjątkowo pyszna i prosta pasta do
pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone bułeczki na śniadanie .SMACZNEGO!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika