ßßß Cookit - przepis na Domowy twarożek od A do Z

Domowy twarożek od A do Z

nazwa

Wykonanie

Kiedy tylko mam ochotę na swojski twarożek, nie szukam go po sklepach. Jest pyszny a zwłaszcza w sezonie, kiedy szczypiorek i rzodkiewka pod ręką. Jeśli macie możliwość kupić mleko swojskie to jeszcze lepiej, ale i z pasteryzowanego da się go zrobić z powodzeniem.
Składniki na twarożek z mleka
porcja na 2-3 osoby
1 litr mleka ( użyłam kupne mleko tzw. świeże)
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki kwaskowej śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby twarożek opornie oddzielał się od serwatki)
Przygotowanie twarożku z mleka
1. Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone białko nie przywierało do dna.
2. Jeśli białko słabo oddziela się od serwatki a mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej śmietany, kefiru lub jeszcze trochę soku z cytryny.
4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.
5. Osączam twaróg na gęstym sicie kilka godzin.
Twarożek jest idealny i słodziutki. Nie obawiajcie się. Kwas z cytryny został w serwatce. Aha... Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.
Składniki do sałatki z domowym twarożkiem
twarożek z 1 litra mleka (około 25 dag)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
1. Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę
2. Siekam szczypiorek
3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiam
To wyjątkowo pyszna i prosta pasta do pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone bułeczki na śniadanie .
SMACZNEGO!!!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/05/domowy-twarozek-od-do-z.html