ßßß Cookit - przepis na Wołowy woke z orzeszkami cashew

Wołowy woke z orzeszkami cashew

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis, które pochodzi z kuchni tajskiej . Moja rodzinka dawno się przyzwyczaiła do moich pikantnych odskoków, więc podnoszę poprzeczkę i doprawiam coraz ostrzej. O dziwo, ten przepis na wołowy woke z orzeszkami cashew podpasował nawet mojemu prawie ośmiolatkowi.
Polecam danie bardzo, bo ta wołowina, którą najpierw marynuję smakuje zabójczo nawet jeżeli się doda mniej chili. Ale jeśli już się odważysz zaostrzyć swoje kubki smakowe, to żeby ich nie utracić proponuję smaczny sos , zrobiony z jogurtu, miodu i świeżej kolendry. Zawsze robię ten sosik jak serwuję ostrzejsze dania. Słodki smak łagodzi ostry.
Składniki:
Na 6 porcji:
600 g wołowiny, na roladki
1 łyżka oleju
Marynata:
3 łyżki nasion sezamu
3 ząbki czosnku
3 łyżki świeżego imbiru
1 świeże czerwone chilli
3 łyżki jasnego sosu sojowego , tajskiego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka oleju sezamowego
Dodatki:
1 dl orzechów cashew
4 młode cebule ze szczypiorkiem
3 łyżki świeżej kolendry, posiekane z grubsza
3 dl jogurtu
2 łyżki miodu,płynnego
Wykonanie:
Obierz czosnek i imbir i posiekaj z grubsza .Oczyść chili z pestek i pokrój drobno.
Zrumien sezam na patelni. Zmiksuj sezam, czosnek i imbir wraz z pastą curry, sojowym sosem i sezamowym olejem.
Pokrój wołowinę na bardzo cienkie paski i wymieszaj z marynatą. Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Wokuj mięso mieszając cały czas. Mięso musi byc zrumienione na powierzchni ale różowe w środku.
Zrumien orzechy cashew. Pokrój cebule trochę po przekątnej i podsmaż przez chwilę.
Wymieszaj jogurt z miodem i posiekaną świeżą kolendrą.
Podaj mięso z ryżem i sosem jogurtowym.
Polecane przepisy
Zapiekany gulasz wołowy Shepherd`s pie
Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami
Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle
Szybki obiad – łosoś w sosie mirim
Źródło:http://codojedzenia.pl/wolowy-woke-z-orzeszkami-cashew