ßßß
Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis, które pochodzi z kuchni tajskiej . Moja rodzinka dawno się przyzwyczaiła do moich pikantnych odskoków, więc podnoszę poprzeczkę i doprawiam coraz ostrzej. O dziwo, ten przepis na wołowy woke z orzeszkami cashew podpasował nawet mojemu prawie ośmiolatkowi.Polecam danie bardzo, bo ta wołowina, którą najpierw marynuję smakuje zabójczo nawet jeżeli się doda mniej chili. Ale jeśli już się odważysz zaostrzyć swoje kubki smakowe, to żeby ich nie utracić proponuję smaczny sos , zrobiony z jogurtu, miodu i świeżej kolendry. Zawsze robię ten sosik jak serwuję ostrzejsze dania. Słodki smak łagodzi ostry.Składniki:Na 6 porcji:600 g wołowiny, na roladki1 łyżka olejuMarynata:3 łyżki nasion sezamu3 ząbki czosnku3 łyżki świeżego imbiru1 świeże czerwone chilli3 łyżki jasnego sosu sojowego , tajskiego2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka oleju sezamowegoDodatki:1 dl orzechów cashew4 młode cebule ze szczypiorkiem3 łyżki świeżej kolendry, posiekane z grubsza3 dl jogurtu2 łyżki miodu,płynnegoWykonanie:Obierz czosnek i imbir i posiekaj z grubsza .Oczyść chili z pestek i pokrój drobno.Zrumien sezam na patelni. Zmiksuj sezam, czosnek i imbir wraz z pastą curry, sojowym sosem i sezamowym olejem.Pokrój wołowinę na bardzo cienkie paski i wymieszaj z marynatą. Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.Wokuj mięso mieszając cały czas. Mięso musi byc zrumienione na powierzchni ale różowe w środku.Zrumien orzechy cashew. Pokrój cebule trochę po przekątnej i podsmaż przez chwilę.Wymieszaj jogurt z miodem i posiekaną świeżą kolendrą.Podaj mięso z ryżem i sosem jogurtowym.
Polecane przepisyZapiekany gulasz wołowy Shepherd`s pieSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiKotlety wieprzowe po tajsku z noodleSzybki obiad – łosoś w sosie mirim