Wykonanie
Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis, które pochodzi z kuchni tajskiej . Moja rodzinka dawno się przyzwyczaiła do moich pikantnych odskoków, więc podnoszę poprzeczkę i doprawiam coraz ostrzej. O dziwo, ten przepis na wołowy woke z
orzeszkami cashew podpasował nawet mojemu prawie ośmiolatkowi.Polecam danie bardzo, bo ta
wołowina, którą najpierw marynuję smakuje zabójczo nawet jeżeli się
doda mniej
chili. Ale jeśli już się odważysz zaostrzyć swoje
kubki smakowe, to żeby ich nie utracić proponuję smaczny sos , zrobiony z
jogurtu,
miodu i świeżej
kolendry. Zawsze robię ten sosik jak serwuję ostrzejsze dania. Słodki smak łagodzi ostry.Składniki:Na 6 porcji:600 g
wołowiny, na roladki1 łyżka
olejuMarynata:3 łyżki nasion
sezamu3 ząbki
czosnku3 łyżki świeżego
imbiru1 świeże
czerwone chilli3 łyżki jasnego
sosu sojowego , tajskiego2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżka
oleju sezamowegoDodatki:1 dl
orzechów cashew4
młode cebule ze
szczypiorkiem3 łyżki świeżej
kolendry, posiekane z grubsza3 dl
jogurtu2 łyżki
miodu,płynnegoWykonanie:Obierz
czosnek i
imbir i posiekaj z grubsza .Oczyść
chili z pestek i pokrój drobno.Zrumien
sezam na patelni. Zmiksuj
sezam,
czosnek i
imbir wraz z pastą
curry,
sojowym sosem i
sezamowym olejem.Pokrój
wołowinę na bardzo cienkie paski i wymieszaj z marynatą. Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.Wokuj
mięso mieszając cały czas.
Mięso musi byc zrumienione na powierzchni ale różowe w środku.Zrumien
orzechy cashew. Pokrój
cebule trochę po przekątnej i podsmaż przez chwilę.Wymieszaj
jogurt z
miodem i posiekaną świeżą
kolendrą.Podaj
mięso z
ryżem i
sosem jogurtowym.
Polecane przepisyZapiekany gulasz wołowy Shepherd`s pieSzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiKotlety wieprzowe po tajsku z noodleSzybki obiad –
łosoś w sosie mirim