Wykonanie
Przepis na żółte
curry znalazłam w książce Jamiego Olivera "Save with Jamie" w Polsce jej nie wydano ( z tego co wiem ) - wielka szkoda.Muszę przyznać, że to najlepsze
curry jakie zrobiłam! Przepis spodobał mi się od razu... żadnych gotowych składników, nic trudnego,
ciecierzyca,
papryka i
kurczak - to po prostu musiało się udać!Tutaj znajdziecie wszystkie odtworzone przeze mnie przepisy Jamie'go :)Recipe for yellow
curry I found in Jamie's Oliver book "Save with Jamie" - great book by the way ;)I must say that this is best
curry I've ever made.When I saw this recipe I like it straight away - no ready ingredients ( like
curry paste etc. ), nothing difficult, chickpeas, peppers and chicken - it just have to be yummy !Here you can find all Jamie's recipes I've made.
Składniki : ( na 4 porcje )* 2
cebule, obrane i pokrojone z grubsza,* 4 ząbki
czosnku, obrane,* kawałek
imbiru wielkości kciuka, obrany,*2
żółte papryki ( ja użyłam 1 żółtej i 1 zielonej bo takie miałam ), bez pestek pokrojone w większe kawałki,* 1 drobiowa
kostka rosołowa,* 1-2 świeże
papryczki chili, z pestkami lub bez,* 1/2 pęczka
kolendry ( 15 g ),* 1 łyżeczka płynnego
miodu,* 1 płaska łyżeczka
kurkumy,* 2 łyżeczki
curry w proszku,* 8 nóżek z
kurczaka, możesz usunąć skórę,*
oliwa do smażenia,* 1 puszka
ciecierzycy ( 400 g ), odcedzona,* 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego,* 320 g
ryżu basmati,* 1
cytryna,*
jogurt do podania - opcjonalnie,Ingredients: ( 4 servings)* 2 onions, peeled and roughly chopped,* 4 cloves garlic, peeled,* thumb-sized piece of ginger, peeled,* 2 yellow peppers (I've used one yellow and one green because that I had),seeded, cut into large pieces,* 1 chicken stock cube,* 1-2 fresh
chilli peppers, with or without seeds,* 1/2 bunch coriander (15 g),* 1 tsp of runny honey,* 1 level tsp of turmeric,* 2 tsp
curry powder,* 8 chicken drumstick, without skin if you like,* oil for frying* 1 can of chickpeas (400 g), drained,* 1 tsp of tomato paste,* 320 g basmati rice,* 1 lemon,*
yogurt to
serve - optional,
Przygotowanie :Najpierw pasta.Do blendera włóż jedną
cebulę,
czosnek, 1
żółtą paprykę,
imbir,
kostkę rosołową,
chili, łodyżki
kolendry,
miód i
przyprawy (
kurkumę i
curry ), zmiksuj na gładką pastę.W dużej patelni z przykrywką lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej
oliwę i podsmaż
kurczaka na złoty kolor z każdej strony.Odłóż
kurczaka na bok, na patelnie wrzuć
paprykę i
cebulę i podsmażaj przez kilka minut, dodaj przygotowaną wcześniej pastę i gotuj przez około 5 minut.Dodaj 500 ml wrzątku,
ciecierzycę,
koncentrat pomidorowy, szczyptę
soli i
pieprzu, zmieszaj.Dodaj
kurczaka, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut do czasu gdy sos zgęstnieje.15 minut przed końcem ugotuj
ryż.Podawaj
curry zaraz po przygotowaniu z
ryżem,
kolendrą,
cytryną i
jogurtem.Preparation:First paste.Into a blender put one onion, garlic, 1 yellow pepper, ginger, stock cube,
chilli, coriander stalks, honey and spices (turmeric and
curry), blend to a smooth paste.In a large skillet with a lid or casserole dish, heat the oil and fry the chicken until golden brown on each
side.Put the chicken on the
side, into the frying pan toss peppers and onions and cook for a few minutes, add the previously prepared paste and cook for another 5 minutes.Add 500 ml of boiling water, chickpeas, tomato paste, a pinch of salt and pepper, mix.Add chicken, cover and simmer for about 45 minutes until the sauce thickens.15 minutes before the end cook rice.
Serve the
curry immediately with rice, coriander, lemon and
yogurt.