ßßß Cookit - przepis na Żółte curry Pukka według Jamiego Olivera

Żółte curry Pukka według Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Zaraz po kuchni włoskiej moją ulubioną jest kuchnia indyjska. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pikantne smaki, sięgam właśnie po coś indyjskiego. Tym razem wybrałam kolejny przepis genialnego Jamiego, który znalazłam w jego książce pt.: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie". Polecam, smacznego:)
Polecam też moją indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią. na 3-4 porcje:
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
kawałek imbiru wielkości kciuka,
2 żółte papryki,
500 ml bulionu drobiowego,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
papryczka chili (lub chili w proszku),
łyżeczka płynnego miodu,
łyżeczka mielonej kurkumy,
2 łyżeczki przyprawy curry,
7-8 pałek kurczaka,
puszka ciecierzycy (400 g),
łyżeczka przecieru pomidorowego,
sok z cytryny do smaku,
sól, pieprz
ryż do podania
Obrać cebulę, imbir i czosnek. Usunąć gniazda nasienne z papryk. Do malaksera włożyć jedną cebulę, jedną paprykę, ząbki czosnku i imbir. Dodać chili, kolendrę, miód i przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę. Przesmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka na małej ilości oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki cebulę i paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać bulion, dodać odsączoną ciecierzycę, przecier i kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/zote-curry-pukka-wedug-jamiego-olivera.html