Wykonanie
Zaraz po kuchni włoskiej moją ulubioną jest kuchnia indyjska. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pikantne smaki, sięgam właśnie po coś indyjskiego. Tym razem wybrałam kolejny przepis genialnego Jamiego, który znalazłam w jego książce pt.: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie". Polecam, smacznego:)Polecam też moją indyjską potrawkę z
kurczakiem i
dynią. na 3-4 porcje:2
cebule,3-4 ząbki
czosnku,kawałek
imbiru wielkości kciuka,2
żółte papryki,500 ml
bulionu drobiowego,1/2 pęczka świeżej
kolendry,
papryczka chili (lub
chili w proszku),łyżeczka płynnego
miodu,łyżeczka mielonej
kurkumy,2 łyżeczki
przyprawy curry,7-8 pałek
kurczaka,puszka
ciecierzycy (400 g),łyżeczka
przecieru pomidorowego,
sok z cytryny do smaku,
sól,
pieprzryż do podaniaObrać
cebulę,
imbir i
czosnek. Usunąć gniazda nasienne z
papryk. Do malaksera włożyć jedną
cebulę, jedną
paprykę, ząbki
czosnku i
imbir. Dodać
chili,
kolendrę,
miód i
przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę. Przesmażyć doprawionego
solą i
pieprzem kurczaka na małej ilości
oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po
kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki
cebulę i
paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać
bulion, dodać odsączoną
ciecierzycę, przecier i
kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z
ryżem, posypane
kolendrą i skropione
sokiem z cytryny.