ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Po wakacjach wracam do Wasznowymi pomysłami i nową energią. W wakacje podróżowałam trochę poznałam najważniejsze punkty na kulinarnej mapie Europy dzięki czemu nauczyłam się na nowo smakować życie. Dziś zainsirowałam się polskim korytkiem. Ta niepozorna kluska to jedna z moich ulubionych regionalńych ziemniaczanych wariacji. Uwielbiam kopytka, które mają cudowną twardszą skórkę i miękki kremowy środek. Czy uważacie, że przygotowanie dobrych klusek to łatwa sprawa? Nie zgodzę się z tym. Ja od lat szlifuję swój warsztat ucząc się u królowej kopytek – mojej własnej mamy. Od lat łapię się na tym, że zawsze proszę mamę o to, żeby zrobiła nam kopytka, a podglądając ją przy pracy, skupioną, rolującą wałeczki ziemniaczanego ciasta. Dziś zdradzę Wam kilka patentów na przygotowanie najlepszych kluseczek jakie jedliście a przy okazji podanie ich w niekonwencjonalnej formie. W konkursie dla Hedni, producenta i dystrybutora profesjonalnego, świetnej jakości sprzętu dla gastronomii, polski tradycyjny przepis, który w kilka sekund przenosi próbującego do kulinarnego nieba, w którym chmury to wata cukrowa a sam nieboskłon wypełniony jest jagodowymi lodami.
Danie jest treściwe i przepyszne. Strukturalne – kremowe w środku i chrupiące z zewnątrz kopytka z karmelizowaną brzoskwinią, z whisky i cynamonem, podsmażone na odrobinie masła przełamane zaskakującym połączeniem emulsji pietruszkowej ze słodkimi, najlepszymi właśnie w tym momencie, zielonymi winogronami. Spróbujcie!
Składniki na 6 porcji:
Kopytka
1 kg ziemniaków typu mącznego
500 g mąki
1 jajko
1 łyżka soli
50 g masła
Emulsja pietruszkowa:
100 ml oliwy z pestek winogron lub oleju rzepakowego
1 pęczek natki pietruszki
Karmelizowane brzoskwinie:
3 brzoskwinie
3 łyżki masła
3 łyżki whisky
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1/2 kg białych dojrzałych winogron
Przygotowanie:
Kopytka:
Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą. Posolić i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, np. wyciskacz do pure Hendi, dodać do nich jajko, sól i 1/3 mąki, tyle aby masa jedynie połączyła się w jedną całość.
Kopytka dziekić na porcje wielkości pięści. Porcje ciasta przekładać na deskę, najlepiej drewnianą deskę, ja lubię i używam najcześciej bambusowej - bamboo. Każdą porcję ciasta wyrabiać chwilę z mąką na desce. Gdy ciasto będzie zwarte, a mimo to miękkie należy uformować z niego wałeczek i pociąć go pod skosem w kopytka. Każde z nich obtoczyć w mące, dzięki temu się nie posklejają, a po ugotowaniu będą jędrne i miękkie w środku a po przesmażeniu chrupiące.
Kopytka wrzucać małymi partiami – porcja z jednego paska na raz – do gorącej wody, w dużym garnku i gotować kilka chwil jedynie do wypłynięcia. Odcedzić, używając sitka i przełożyć na durszlak.
Brzoskwnię pokroić na ósemki. Zasypać cukrem, zalać whisky i posypać cynamonem. Wymieszać dokładnie. Odstawić.
Wintronami umyć. Przekroić na pół, wyciągnąć z nich pestki.
Emulsja:
Olej zmiksować z natką, wcześniej obierając listki z łodyg (najlepszy do tego celu byłby termomix lub blender z dużą mocą).
Serwis:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Na rozgrzane wrzucić porcję kopytek. Przesmażyć.
Obok kopytek ułożyć 3-4 plastry brzoskwiń. Karmelizować 2-3 minuty.
6-7 połówek winogron wymieszać z łyżką emulsji.
Na talerzu ułożyć kopytka i brzoskwinie. Obok ułożyć winogrona w emulsji. udekorować natką pietruszki.
Z ostatniej chwili: Przepis zdobył wyróżnienie w prestiżowym konkursie marki Hendi!
Powiązane notki:
Obiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosem
Kopytka z sosem / gulaszem z szynki
Ciasto francuskie z oscypkiem, brzoskwinią i żurawiną
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/08/31/kremowe-kopytka-z-brzoskwinia-i-winogronami-w-emulsji-z-pietruszki