ßßß
Składniki na 6 porcji:Kopytka1 kg ziemniaków typu mącznego500 g mąki1 jajko1 łyżka soli50 g masłaEmulsja pietruszkowa:100 ml oliwy z pestek winogron lub oleju rzepakowego1 pęczek natki pietruszkiKarmelizowane brzoskwinie:3 brzoskwinie3 łyżki masła3 łyżki whisky2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki cynamonuDodatkowo:1/2 kg białych dojrzałych winogron
Przygotowanie:Kopytka:Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą. Posolić i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, np. wyciskacz do pure Hendi, dodać do nich jajko, sól i 1/3 mąki, tyle aby masa jedynie połączyła się w jedną całość.Kopytka dziekić na porcje wielkości pięści. Porcje ciasta przekładać na deskę, najlepiej drewnianą deskę, ja lubię i używam najcześciej bambusowej - bamboo. Każdą porcję ciasta wyrabiać chwilę z mąką na desce. Gdy ciasto będzie zwarte, a mimo to miękkie należy uformować z niego wałeczek i pociąć go pod skosem w kopytka. Każde z nich obtoczyć w mące, dzięki temu się nie posklejają, a po ugotowaniu będą jędrne i miękkie w środku a po przesmażeniu chrupiące.Kopytka wrzucać małymi partiami – porcja z jednego paska na raz – do gorącej wody, w dużym garnku i gotować kilka chwil jedynie do wypłynięcia. Odcedzić, używając sitka i przełożyć na durszlak.Brzoskwnię pokroić na ósemki. Zasypać cukrem, zalać whisky i posypać cynamonem. Wymieszać dokładnie. Odstawić.Wintronami umyć. Przekroić na pół, wyciągnąć z nich pestki.Emulsja:Olej zmiksować z natką, wcześniej obierając listki z łodyg (najlepszy do tego celu byłby termomix lub blender z dużą mocą).Serwis:Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Na rozgrzane wrzucić porcję kopytek. Przesmażyć.Obok kopytek ułożyć 3-4 plastry brzoskwiń. Karmelizować 2-3 minuty.6-7 połówek winogron wymieszać z łyżką emulsji.Na talerzu ułożyć kopytka i brzoskwinie. Obok ułożyć winogrona w emulsji. udekorować natką pietruszki.Z ostatniej chwili: Przepis zdobył wyróżnienie w prestiżowym konkursie marki Hendi!Powiązane notki:Obiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosemKopytka z sosem / gulaszem z szynkiCiasto francuskie z oscypkiem, brzoskwinią i żurawinąSmażone nadziewane kopytka z mięsem