Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Po wakacjach wracam do Wasznowymi pomysłami i nową energią. W wakacje podróżowałam trochę poznałam najważniejsze punkty na kulinarnej
mapie Europy dzięki
czemu nauczyłam się na nowo smakować życie. Dziś zainsirowałam się polskim korytkiem. Ta niepozorna kluska to jedna z moich ulubionych regionalńych ziemniaczanych wariacji. Uwielbiam kopytka, które mają cudowną twardszą skórkę i miękki kremowy środek. Czy uważacie, że przygotowanie dobrych klusek to łatwa sprawa? Nie zgodzę się z tym. Ja od lat szlifuję swój warsztat ucząc się u królowej kopytek – mojej własnej mamy. Od lat łapię się na tym, że zawsze proszę mamę o to, żeby zrobiła nam kopytka, a podglądając ją przy pracy, skupioną, rolującą wałeczki ziemniaczanego ciasta. Dziś zdradzę Wam kilka patentów na przygotowanie najlepszych kluseczek jakie jedliście a przy okazji podanie ich w niekonwencjonalnej formie. W konkursie dla Hedni, producenta i dystrybutora profesjonalnego, świetnej jakości sprzętu dla gastronomii, polski tradycyjny przepis, który w kilka sekund przenosi próbującego do kulinarnego nieba, w którym chmury to wata cukrowa a sam nieboskłon wypełniony jest jagodowymi
lodami.Danie jest treściwe i przepyszne. Strukturalne – kremowe w środku i chrupiące z zewnątrz kopytka z karmelizowaną
brzoskwinią, z
whisky i
cynamonem, podsmażone na odrobinie
masła przełamane zaskakującym połączeniem emulsji pietruszkowej ze słodkimi, najlepszymi właśnie w tym momencie, zielonymi
winogronami. Spróbujcie!
Składniki na 6 porcji:Kopytka1 kg
ziemniaków typu mącznego500 g
mąki1
jajko1 łyżka
soli50 g
masłaEmulsja pietruszkowa:100 ml
oliwy z pestek
winogron lub
oleju rzepakowego1 pęczek
natki pietruszkiKarmelizowane
brzoskwinie:3
brzoskwinie3 łyżki
masła3 łyżki
whisky2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:1/2 kg białych dojrzałych
winogronPrzygotowanie:Kopytka:
Ziemniaki obrać i zalać gorącą
wodą. Posolić i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Lekko przestudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę, np. wyciskacz do
pure Hendi, dodać do nich
jajko,
sól i 1/3
mąki, tyle aby masa jedynie połączyła się w jedną całość.Kopytka dziekić na porcje wielkości pięści. Porcje ciasta przekładać na deskę, najlepiej drewnianą deskę, ja lubię i używam najcześciej bambusowej - bamboo. Każdą porcję ciasta wyrabiać chwilę z
mąką na desce. Gdy ciasto będzie zwarte, a mimo to miękkie należy uformować z niego wałeczek i pociąć go pod skosem w kopytka. Każde z nich obtoczyć w
mące, dzięki temu się nie posklejają, a po ugotowaniu będą jędrne i miękkie w środku a po przesmażeniu chrupiące.Kopytka wrzucać małymi partiami – porcja z jednego paska na raz – do gorącej
wody, w dużym garnku i gotować kilka chwil jedynie do wypłynięcia. Odcedzić, używając sitka i przełożyć na durszlak.
Brzoskwnię pokroić na ósemki. Zasypać
cukrem, zalać
whisky i posypać
cynamonem. Wymieszać dokładnie. Odstawić.Wintronami umyć. Przekroić na pół, wyciągnąć z nich pestki.Emulsja:
Olej zmiksować z
natką, wcześniej obierając listki z łodyg (najlepszy do tego celu byłby termomix lub blender z dużą mocą).Serwis:Na patelni rozgrzać łyżkę
masła. Na rozgrzane wrzucić porcję kopytek. Przesmażyć.Obok kopytek ułożyć 3-4 plastry
brzoskwiń. Karmelizować 2-3 minuty.6-7 połówek
winogron wymieszać z łyżką emulsji.Na talerzu ułożyć kopytka i
brzoskwinie. Obok ułożyć
winogrona w emulsji. udekorować
natką pietruszki.Z ostatniej chwili: Przepis zdobył wyróżnienie w prestiżowym konkursie
marki Hendi!Powiązane notki:Obiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosemKopytka z sosem / gulaszem z
szynkiCiasto francuskie z
oscypkiem,
brzoskwinią i
żurawinąSmażone nadziewane kopytka z
mięsem