ßßß
LENIWE PIEROGI - NIECO INNEPorcja dla 3-4 osób.SKŁADNIKI:500 g serka homogenizowanego2-3 jajka1-1,5 szklanki mąkisólcynamonmasłocukierPRZYGOTOWANIE:
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy serek, żółtka i delikatnie rozcieramy.
Następnie ubijamy białka na sztywną piane.
Dodajemy ubite białka do pozostałych produktów. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło dodajemy trochę mąki, ale nie dużo. Nasze ciasto musi być puszyste i delikatne. Gdy dodamy za dużo mąki, nasze pierogi będą twarde.
Wyrobione ciasto dzielimy na porcje i rolujemy. Kroimy na małe kawałki.
Gotujemy w wodzie z odrobiną soli do momentu wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjmujemy pierogi. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Można podawać z surówką z marchewki.SMACZNEGO !!!