Wykonanie
24 Luty 2015LENIWE PIEROGI - NIE TRADYCYJNE ZOBACZ !!!Witam dzisiaj polecam szybkie danie - leniwe pierogi. Znane każdemu, bardzo szybko się je robi a smakują znakomicie. Musze zaznaczyć ze moje pierogi robię nieco inaczej, mianowicie nie robię z
twarogiem tylko z
serkiem homogenizowanym. Warto spróbować czegoś innego.
LENIWE PIEROGI - NIECO INNEPorcja dla 3-4 osób.SKŁADNIKI:500 g
serka homogenizowanego2-3
jajka1-1,5 szklanki
mąkisólcynamonmasłocukierPRZYGOTOWANIE:
Na stolnicy wysypujemy
mąkę, dodajemy
serek,
żółtka i delikatnie rozcieramy.
Następnie ubijamy
białka na sztywną piane.
Dodajemy ubite
białka do pozostałych produktów. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło dodajemy trochę
mąki, ale nie dużo. Nasze ciasto musi być puszyste i delikatne. Gdy dodamy za dużo
mąki, nasze pierogi będą twarde.
Wyrobione ciasto dzielimy na porcje i rolujemy. Kroimy na małe kawałki.
Gotujemy w wodzie z odrobiną
soli do momentu wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjmujemy pierogi. Polewamy roztopionym
masłem i posypujemy
cukrem z
cynamonem. Można podawać z surówką z
marchewki.SMACZNEGO !!!