ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmąka 150 gramówjajka 2 sztuksól według uznaniawęgierki 8 sztukcukier 2 łyżek stołowychCynamon 1 łyżek deserowychmasło 0,5 kostekbułka tarta 6 łyżek stołowychcukier 1 łyżek stołowychWykonanie:Ugotowane, ostudzone ziemniaki zmielić i zagnieść z mąką, jajkami oraz szczyptą soli na jednolitą masę. N posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na kwadrat, po czym złożyć na 3. Turlać po stolnicy tworząc gruby wałek 5 cm średnicy i pokroić go na 5 cm plastry. Każdy kawałek turlać w dłoni i uformować w nim gniazdo. Włożyć w nie pół śliwki ze szczypta cukru i cynamonu. Knedle zlepić i gotować 20 minut w osolonej wodzie. Podawać polane zrumieniona na maśle bułką tartą, do której na koniec smażenia dodać łyżkę cukru.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: