Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznaniawęgierki 8 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
masło 0,5 kostek
bułka tarta 6 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowychWykonanie:Ugotowane, ostudzone
ziemniaki zmielić i zagnieść z
mąką,
jajkami oraz szczyptą
soli na jednolitą masę. N posypanej
mąka stolnicy rozwałkować ciasto na kwadrat, po czym złożyć na 3. Turlać po stolnicy tworząc gruby wałek 5 cm średnicy i pokroić go na 5 cm plastry. Każdy kawałek turlać w dłoni i uformować w nim gniazdo. Włożyć w nie pół
śliwki ze szczypta
cukru i
cynamonu. Knedle zlepić i gotować 20 minut w osolonej wodzie. Podawać polane zrumieniona na
maśle bułką tartą, do której na koniec smażenia dodać łyżkę
cukru.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: