ßßß
Ponieważ mam małe dzieci często robię tzw. „dania przedszkolne”. Jednym z takich dań do których zawsze wracam z sentymentem są kopytka z serem polane masłem, bułką tartą i cynamonem.Składniki (5 porcji):0,7 kg ziemniaków250 dag twarogu2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajkaszczypta soli100g masła2 łyżki bułki tartej2 łyżeczki cynamonu3 łyżki cukruWykonanie:Ziemniaki gotujemy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie przez praskę przeciskamy też ser biały. Mieszamy oba składniki. Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kroimy je na 3 części. Każdą z części formujemy w wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na małe kawałki tworząc kopytka.Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy około 2 minut do wypłynięcia kopytek. Po ugotowaniu można zahartować po zimną wodą.Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła. Dodajemy bułkę tartą, cukier i cynamon. Powstałam sosem polewamy ugotowane kopytka.Porcja kopytek z sosem to około 660 kcal.