Wykonanie
Ponieważ mam małe dzieci często robię tzw. „dania przedszkolne”. Jednym z takich dań do których zawsze wracam z sentymentem są kopytka z
serem polane
masłem,
bułką tartą i
cynamonem.Składniki (5 porcji):0,7 kg
ziemniaków250 dag
twarogu2 szklanki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaszczypta
soli100g
masła2 łyżki
bułki tartej2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
cukruWykonanie:
Ziemniaki gotujemy. Ostudzone
ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie przez praskę przeciskamy też
ser biały. Mieszamy oba składniki. Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kroimy je na 3 części. Każdą z części formujemy w wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na małe kawałki tworząc kopytka.Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek
oliwy około 2 minut do wypłynięcia kopytek. Po ugotowaniu można zahartować po zimną
wodą.Na patelni rozpuszczamy pół kostki
masła. Dodajemy
bułkę tartą,
cukier i
cynamon. Powstałam sosem polewamy ugotowane kopytka.Porcja kopytek z sosem to około 660 kcal.