Wykonanie
Specjalnie dla Wojcioszka :D bo mu się marzy...

SKŁADNIKI:½ kg starych
ziemniaków (ugotowane, ostudzone)2 szklanki
mąki (ostateczna ilość
mąki zależy od sypkości
ziemniaków)ok. 20 szt.
truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek)1
jajkomasło,
bułka tartasól,
cukier
Ugotowane, ostudzone z
iemniaki mielimy w maszynce do
mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie).Ze zmielonych
ziemniaków,
mąki, szczypty
cukru i
jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.

Odrywamy po kawałku i tworzymy kółka. Do każdego kółka wkładamy całą
truskawkę, sklejamy ciasto na kształt pieroga, następnie kulamy w dłoniach kulkę. Można też nakładać ciasto na
truskawki na kształt sakiewki, sklejać u góry i kulać.

Na osolony wrzątek wrzucać kluski i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać zrumienioną na
maśle tartą bułką.A co ja dzisiaj zjem ?

Nigdy nawet nie próbowałam knedli z
owocami, nie wiedziałam czego się spodziewać... Teraz wiem, należy zrobić trochę cieńsze ciasto i dawać większe
truskawki :PSmacznego !!!