ßßß
Przygotowanie:Spód:Ciastka zmiksować na proszek. Masło stopić. Gorącym zalać ciastka. Wymieszać, tak aby masa miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć kruszonymi ciastkami dno formy folią aluminiową, a na nim założyć rant formy, tak aby duża część folii zachodziła z zewnątrz na jej boki. Folię z boków złożyć ku górze, dzięki temu woda nie wpłynie do środka sernika. Wysypać weń ciastka, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ser:Śmietanę zagotować, białą czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do śmietany. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową lekko przestudzić.Jajka utrzeć z cukrem i ziarnami wydrążonymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Dodać śmietanę z czekoladą oraz ser. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód.Piec w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej przez 90 minut. Po tym czasie schłodzić i przełożyć do lodówk, najlepiej na całą noc.Rabarbar umyć i oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać laskę wanilii, która została nam z sernika. Truskawki umyć po czym oczyszcić z ogonków, połowę truskawek przekroić na pół, a większe na cztery części. Zawsze najpierw myć truskawki, później dopiero obierać, aby nie wypłukiwać ich smaku, z zapałem uczą tego francuscy szefowie kuchni.Żelatynę zalać 70 ml zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Rabarbar mocno podgrzać, gdy zacznie się karmelizować dodać truskawki, skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty (najpierw otrzeć tarką skórkę, bez białego albedo, później zrolować owoc na stole, dociskając go dłonią, następnie przeciąć go i wysicnąć sok przez palce, lapiąc w nie peski wprost do garnka). gotować 5 minut. Podgrzać żelatynę w mikrofali lub w kąpieli wodnej i wlać ją do masy. Odstawić galaretkę do lekkiego wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.Schłodzić, następnie podawać z miętą i truskawkami.
Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiSernik z mascarpone z sosem śliwkowym z miętą i słonecznikiem