Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Robiłam już setki serników. Ostatnio coraz bardziej eksperymentuję z ich strukturą, smakiem, aromatem i sposobem podania. Sernik nowojorski to ciasto przygotowywane z kremowego,
tłustego serka, ze
śmietaną kremówką i składnikami aromatyzującmi a po przygotowaniu pieczony w niskiej temperaturze. Pieczenie odbywa się najczęściej w kąpieli
wodnej i to Wam za moment pokażę. Tak przygotowany sernik różni się od tradycyjnego polskiego sernika krakowskiego przede wszystkim strukturą. Nasz rodzimy jest bardziej zwarty, cięższy z wyczuwalnymi kawałkami
sera, nowojorski jest kremowy i gęsty, sprawia wrażenie jakby miał coś wspólnego z kremem brule. Spróbujcie i oceńcie, który wolicie.Składniki:forma 25×30 cm, z zdejmowanym rantemSp ód:200 g pełnoziarnistych jasnych
ciasteczek80 g
masłaMasa serowa:750 g kremowego
tłustego serka4
jajka200 g
białej czekolady150 g
cukru pudru100 ml
śmietany kremówki 30 %1
laska wanilii – ziarna
Galaretka rabarbarowo truskawkowa750 g
rabarbaru500 g
truskawek1 łaska
wanilii – pozostałość z ziaren1
pomarańcza130 g
cukru25 g
żelatynyPrzygotowanie:Spód:
Ciastka zmiksować na proszek.
Masło stopić. Gorącym zalać
ciastka. Wymieszać, tak aby masa miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć kruszonymi
ciastkami dno formy folią aluminiową, a na nim założyć rant formy, tak aby duża część folii zachodziła z zewnątrz na jej boki. Folię z
boków złożyć ku górze, dzięki temu
woda nie wpłynie do środka sernika. Wysypać weń
ciastka, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ser:
Śmietanę zagotować,
białą czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do
śmietany. Mieszać aż się rozpuści. Masę
czekoladową lekko przestudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem i ziarnami wydrążonymi z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii. Dodać
śmietanę z
czekoladą oraz
ser. Dokładnie wymieszać. Masę
serową wylać na podpieczony spód.Piec w temp. 150 stopni, w kąpieli
wodnej przez 90 minut. Po tym czasie schłodzić i przełożyć do lodówk, najlepiej na całą noc.
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać
cukrem i dodać
laskę wanilii, która została nam z sernika.
Truskawki umyć po czym oczyszcić z ogonków, połowę
truskawek przekroić na pół, a większe na cztery części. Zawsze najpierw myć
truskawki, później dopiero obierać, aby nie wypłukiwać ich smaku, z zapałem uczą tego francuscy szefowie kuchni.
Żelatynę zalać 70 ml zimnej
wody i odstawić do spęcznienia.
Rabarbar mocno podgrzać, gdy zacznie się karmelizować dodać
truskawki, skórkę otartą z
pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty (najpierw otrzeć tarką skórkę, bez białego albedo, później zrolować
owoc na
stole, dociskając go dłonią, następnie przeciąć go i wysicnąć sok przez palce, lapiąc w nie peski wprost do garnka). gotować 5 minut. Podgrzać
żelatynę w mikrofali lub w kąpieli
wodnej i wlać ją do masy. Odstawić
galaretkę do lekkiego wystudzenia. Tężejącą
galaretkę wylać na ciasto.Schłodzić, następnie podawać z
miętą i
truskawkami.
Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiSernik z
mascarpone z
sosem śliwkowym z
miętą i
słonecznikiem