Wykonanie
Składniki: ( tortownica o śr.26cm)Spód:254g
ciastek pełnoziarnistych,125g
masła niesolonego,2 łyżki
cukru.Masa serowa:500g
twarogu tłustego,250g
mascarpone,500g
truskawek,2
galaretki o smaku
truskawkowym,2-4 łyżki
cukru.Masa śmietanowa:284ml
śmietanki kremówki ,2 łyżki
cukru pudru,2 opakowania
śmietan fix ( można pominąć).Do dekoracji:8 kostek
mlecznej czekolady,kilka
czekoladowych kulek,można również ozdobić gałązką świeżej
mięty.Przygotowanie:Spód:
Ciastka włożyć do woreczka ( najlepiej by był on mocniejszy) i uderzając wałkiem rozdrobnić - również można rozdrobnić je swoim sposobem.
Masło roztopić w garnuszku. Do
ciastek dodać
cukier i roztopione
masło. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Rozprowadzić równomiernie, dociskając by utworzyły jedną całość. Włożyć do lodówki na czas zrobienia masy serowej.Masa serowa:
Galaretki rozpuścić w 250ml gorącej
wody, ostudzić.
Truskawki zblenderować.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego
cukier i
mascarpone - zmiksować. Powoli do
twarogu dodawać zblenderowane
truskawki, a następnie ostudzone
galaretki - cały czas miksować. Gotową masę wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki do stężenia.Masa śmietanowa:Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać
cukier puder i
śmietan fixy. Masę wyłożyć na stężałą masę
serową. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.Dekoracja:
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i poukładać
czekoladowe kulki. Na środek można położyć gałązkę świeżej
mięty.
Smacznego!!!