Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Dziś święto wszystkich mam. Wszystkim mamom, życzę szczęścia i miłości. Nadal bądźcie radosne i pełne cierpliwości dla swoich pociech, bo bez Was, życie nie byłoby takie samo. Pociechy zapraszam do wspólnego pieczenia, zróbcie razem z mamami, jeżeli jeszcze nie umiecie samodzielnie piec, coś słodkiego, pachnącego domem, co przypomni Waszym mamom czasy w których to one były jeszcze umorusanymi w
mące kuchennymi pomocnikami.
Składniki:16 drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej tortowej100 g
otrąb owsianych100 g
masła5
żółtek7 g (op.) suchych
drożdży100 g
cukru250 ml
mleka2 łyżki
olejuskórka z 1
pomarańczyskórka z 1
cytrynySer:500 g
twarogu, trzykrotnie mielonego3
białka100 g
cukru2 łyżki
cukru z
wanilią2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soliPrzygotowanie:Ciasto :
Mleko podgrzać do 36 stopni. Rozpuścić w nim
drożdże.
Masło stopić.
Mąkę przesiać, dodać
cukier,
otręby i wlać zaczyn. Wymieszać całość, dodać skórki z
cytrusów,
żółtka i zacząć wyrabiać ciasto, po 3-4 minutach wyrabiania dodać
masło i
olej (który sprawia, że ciasto dłużej pozostanie świeże). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.Masa serowa:
Białka ubić z
sokiem z cytryny i
solą.
Cukier waniliowy wymieszać z
białym.Gdy piana będzie sztywna, po łyżce dodawać mieszankę
cukrów.
Twaróg przełożyć do miski. Wymieszać z ubitą pianą z
białek, najlepiej w kilku turach. Odstawić na bok.Ciasto podzielić na 16 części – z ciasta uformować okrąg i pociąć jak tort, cały czas dzieląc je na pół – 8 cięć, z każdego trójkąta uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blaszce do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zrobić w środkach bułeczek wgłębienia i włożyć w nie
ser.Piec w 190 stopniach przez 25 minut. Zaczynając od gorącego piekarnika.Gotowe bułeczki lekko przestudzić po czym posypać je
cukrem pudrem.Smacznego, mamy i dzieciaki!Powiązane notki:Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z
jabłkiem