ßßß
Składniki:16 drożdżówek:Ciasto drożdżowe:500 g mąki pszennej tortowej100 g otrąb owsianych100 g masła5 żółtek7 g (op.) suchych drożdży100 g cukru250 ml mleka2 łyżki olejuskórka z 1 pomarańczyskórka z 1 cytrynySer:500 g twarogu, trzykrotnie mielonego3 białka100 g cukru2 łyżki cukru z wanilią2 łyżki soku z cytrynyszczypta soliPrzygotowanie:Ciasto :Mleko podgrzać do 36 stopni. Rozpuścić w nim drożdże.Masło stopić.Mąkę przesiać, dodać cukier, otręby i wlać zaczyn. Wymieszać całość, dodać skórki z cytrusów, żółtka i zacząć wyrabiać ciasto, po 3-4 minutach wyrabiania dodać masło i olej (który sprawia, że ciasto dłużej pozostanie świeże). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.Masa serowa: Białka ubić z sokiem z cytryny i solą. Cukier waniliowy wymieszać z białym.Gdy piana będzie sztywna, po łyżce dodawać mieszankę cukrów.Twaróg przełożyć do miski. Wymieszać z ubitą pianą z białek, najlepiej w kilku turach. Odstawić na bok.Ciasto podzielić na 16 części – z ciasta uformować okrąg i pociąć jak tort, cały czas dzieląc je na pół – 8 cięć, z każdego trójkąta uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blaszce do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zrobić w środkach bułeczek wgłębienia i włożyć w nie ser.Piec w 190 stopniach przez 25 minut. Zaczynając od gorącego piekarnika.Gotowe bułeczki lekko przestudzić po czym posypać je cukrem pudrem.Smacznego, mamy i dzieciaki!Powiązane notki:Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiemBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiem