Wykonanie
Jestem niepoprawną miłośniczką domowego
drożdżowego ciasta. Jednak latem (wbrew temu co za oknem, ciągle mamy lato!) piekę je szalenie rzadko. Zmiana pogody spowodowała lekko jesienne zachcianki kulinarne i tak powstała moja dzisiejsza propozycja. Na pachnącym
drożdżowym spodzie warstwa
sera, a na niej
brzoskwinie posypane
maślaną kruszonką.
Składniki na podłużną tortownicę 35x23 cm lub okragłą o śr. 24 cm:ciasto:ok. 1kg
brzoskwiń370g
mąki pszennej75g rozpuszczonego i wystudzonego
masła42g świeżych
drożdży105g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią120ml letniego
mleka1
jajo + 1
żółtkoskórka otarta z 1
cytryny250g
twaroguszczypta
solikruszonka:proporcje i sposób wykonania znajdziecie tuWykonanie:W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże, szczyptę
soli i 2 łyżeczki
cukru. Wsypujemy 2 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, 75 g
cukru,
skórkę z cytryny, wbijamy 1 całe
jajko, wlewamy
masło oraz nasz zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 minut.W tym czasie przygotowujemy masę
serową.
Twaróg misujemy z
żółtkiem,
cukrem z prawdziwą
wanilią i 30g
cukru.
Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy. Masę
serową równomiernie rozprowadzamy na cieście. Układamy
owoce i posypujemy kruszonką.Pieczemy ca 35 minut w temp. 180C.Życzę Wam smacznego! :-)