ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowy drożdżowiec z serem i kruszonką

Brzoskwiniowy drożdżowiec z serem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jestem niepoprawną miłośniczką domowego drożdżowego ciasta. Jednak latem (wbrew temu co za oknem, ciągle mamy lato!) piekę je szalenie rzadko. Zmiana pogody spowodowała lekko jesienne zachcianki kulinarne i tak powstała moja dzisiejsza propozycja. Na pachnącym drożdżowym spodzie warstwa sera, a na niej brzoskwinie posypane maślaną kruszonką.
Składniki na podłużną tortownicę 35x23 cm lub okragłą o śr. 24 cm:
ciasto:
ok. 1kg brzoskwiń
370g mąki pszennej
75g rozpuszczonego i wystudzonego masła
42g świeżych drożdży
105g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
120ml letniego mleka
1 jajo + 1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
250g twarogu
szczypta soli
kruszonka:
proporcje i sposób wykonania znajdziecie tu
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, 75 g cukru, skórkę z cytryny, wbijamy 1 całe jajko, wlewamy masło oraz nasz zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 minut.W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg misujemy z żółtkiem, cukrem z prawdziwą wanilią i 30g cukru. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Masę serową równomiernie rozprowadzamy na cieście. Układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ca 35 minut w temp. 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/brzoskwiniowy-drozdzowiec-z-serem-i.html