ßßß
Jestem niepoprawną miłośniczką domowego drożdżowego ciasta. Jednak latem (wbrew temu co za oknem, ciągle mamy lato!) piekę je szalenie rzadko. Zmiana pogody spowodowała lekko jesienne zachcianki kulinarne i tak powstała moja dzisiejsza propozycja. Na pachnącym drożdżowym spodzie warstwa sera, a na niej brzoskwinie posypane maślaną kruszonką.
Składniki na podłużną tortownicę 35x23 cm lub okragłą o śr. 24 cm:ciasto:ok. 1kg brzoskwiń370g mąki pszennej75g rozpuszczonego i wystudzonego masła42g świeżych drożdży105g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią120ml letniego mleka1 jajo + 1 żółtkoskórka otarta z 1 cytryny250g twaroguszczypta solikruszonka:proporcje i sposób wykonania znajdziecie tuWykonanie:W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, 75 g cukru, skórkę z cytryny, wbijamy 1 całe jajko, wlewamy masło oraz nasz zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 minut.W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg misujemy z żółtkiem, cukrem z prawdziwą wanilią i 30g cukru. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Masę serową równomiernie rozprowadzamy na cieście. Układamy owoce i posypujemy kruszonką.Pieczemy ca 35 minut w temp. 180C.Życzę Wam smacznego! :-)