ßßß
Składniki:- 500 g przesianej mąki pszennej,- 2-3 łyżki cukru,- 30 g świeżych drożdży,- 2 jajka,- 250 g ciepłego mleka,- 1/2 łyżeczki soli,- 75 g rozpuszczonego masła,- masa serowa: 400 g twarogu sernikowego, 4 łyżki miękkiego masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, dodatkowo pozostałe białko do posmarowania.Mleko podgrzewamy, jednak nie na tyle, by było gorące. W misce umieszczamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy mąkę, rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski z drożdżami dodajemy jajka, sól, mieszamy trzepaczką. Potem kolejno - masło i partiami mąkę. Gdy będzie coraz trudniej mieszać, ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę i zagniatamy do elastyczności. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto (miękkie i bez grudek) ponownie umieszczamy w misce, przykrywamy i zostawiamy na ok. godzinę w ciepłym miejscu.Po godzinie zaczynamy przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ucieramy do dokładnego połączenia.Ciasto rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek, rozkładamy równomiernie masę serową. Brzegi składamy do środka tak, by utworzyła się płaska rolada, złożona z 3 części (długa). Za pomocą ostrego noża kroimy ją na kawałki (paski ok. 3 cm). Każdy z nich "wykręcamy" - oba końce w przeciwnych kierunkach, by utworzyć skręconą bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!