ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na cieście drożdżowym

Szarlotka na cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Wybrałam akurat tę szarlotkę, bo przepis wydał mi się prosty. Poza tym nie trzeba dodatkowo czekać, aż drożdże wyrosną, bo w tym czasie można spokojnie pokroić jabłka, przygotować kruszonkę i wymieszać wszystkie inne składniki. Stąd cała praca przebiega dosyć szybko i sprawnie :) Szarlotka na cieście drożdżowym wychodzi obłędnie pyszna, ciasto jest miękkie i delikatne. Szarlotkę można napakować dowolną ilością jabłek - ja dałam 800 g. Można też przed pieczeniem posmarować powierzchnię placka grubą warstwą musu jabłkowego.
Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
50 g świeżych drożdży
150 g masła
4 łyżki oleju
kilka kropli esencji pomarańczowej
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
4 żółtka
szczypta soli
masło do formy
nadzienie:
750 g kwaśnych jabłek (u mnie Melarosa)
przyprawa do pierników
kruszonka:
10 g maki
100 g masła
80 g cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka. rozmieszać na papkę. Postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w rondelku. Gdy masa zawrze, wylać do przesianej z solą mąki i rozmieszać. Do ciepłego ciasta dodać esencję zapachową i skórkę pomarańczową oraz rozczyn drożdżowy. Wbić żółtka, wyrabiać drewnianą łyżka przez 10 - 15 minut. Przygotować kruszonkę. Wymieszać cukier z mąką, dodać pokrojone w płatki masło. Szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Do wysmarowanej masłem formy włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka. Posypać przyprawą do pierników. Z ciasta kruszonkowego formować w palcach małe zacierki bezpośrednio nad powierzchnią placka. Gdy będzie nią pokryty, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 170 o C przez 40 - 45 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Wyłączyć piekarnik i zostawić szarlotkę w środku jeszcze przez jakieś 5 minut. Gotowe przestudzone ciasto wyjąć z formy i kroić w kwadraty albo romby. Wierzch można posypać dodatkowo cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi, albo nie posypywać niczym.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/szarlotka-na-ciescie-drozdzowym.html