Wykonanie
Wybrałam akurat tę szarlotkę, bo przepis wydał mi się prosty. Poza tym nie trzeba dodatkowo czekać, aż
drożdże wyrosną, bo w tym czasie można spokojnie pokroić
jabłka, przygotować kruszonkę i wymieszać wszystkie inne składniki. Stąd cała praca przebiega dosyć szybko i sprawnie :) Szarlotka na cieście
drożdżowym wychodzi obłędnie pyszna, ciasto jest miękkie i delikatne. Szarlotkę można napakować dowolną ilością
jabłek - ja dałam 800 g. Można też przed pieczeniem posmarować powierzchnię placka grubą warstwą
musu jabłkowego.
Składniki:ciasto:4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
mleka50 g świeżych
drożdży150 g
masła4 łyżki
olejukilka kropli esencji pomarańczowej1/2 łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy4
żółtkaszczypta
solimasło do formynadzienie:750 g kwaśnych
jabłek (u mnie Melarosa)
przyprawa do piernikówkruszonka:10 g
maki100 g
masła80 g
cukruPrzygotowanie:
Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki
mąki i pół szklanki letniego
mleka. rozmieszać na papkę. Postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Resztę
mleka,
masło,
cukier i
olej rozgrzać w rondelku. Gdy masa zawrze, wylać do przesianej z
solą mąki i rozmieszać. Do ciepłego ciasta dodać esencję zapachową i
skórkę pomarańczową oraz rozczyn
drożdżowy. Wbić
żółtka, wyrabiać drewnianą łyżka przez 10 - 15 minut. Przygotować kruszonkę. Wymieszać
cukier z
mąką, dodać pokrojone w
płatki masło. Szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Do wysmarowanej
masłem formy włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i poukładać
jabłka. Posypać
przyprawą do pierników. Z ciasta kruszonkowego formować w palcach małe zacierki bezpośrednio nad powierzchnią placka. Gdy będzie nią pokryty, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 170 o C przez 40 - 45 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Wyłączyć piekarnik i zostawić szarlotkę w środku jeszcze przez jakieś 5 minut. Gotowe przestudzone ciasto wyjąć z formy i kroić w kwadraty albo romby. Wierzch można posypać dodatkowo
cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi, albo nie posypywać niczym.