Wykonanie
Nikt zapewne nie wyobraża sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z
maku. W każdym regionie są one inne. W końcu ile ziarenek w utartej
masie z jego udziałem, tyle szczęścia i obwitosci przyniesie nadchodzący rok i zdrowia!ILE ZDROWIA W MAKU ?Nie każdy bowiem wie, że oprócz uwielbianych walorów
smakowych ziarenka
maku są również skarbnicą zdrowia i witamin - głównie:A, C, D, E, B3 - które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dbają także o nasz wzrok.Zawierają sporo wapnia, a dzięki temu wspomagają nasz kościec i układ krwionośny.Regulują pracę układu pokarmowego - dzięki błonnikowi.Mają działanie przeciwmiażdżycowe - są zatem strażnikiem
serca, chronia przed zawałem, obniżają poziom złego cholesterolu.Dzięki zawartości kwasu oleinowego wykazują działanie przeciwnowotworowe.Trzeba jednak pamiętać, są bardzo wysokoenergetyczne.100g to aż 478 kcal i 43 g tłuszczu. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując umiar.Proponuję upieczenie
chałki, jakiej może nie znasz.
Chałka - piegusek, z całymi ziarenkami
maku. Jest pyszna, mięciutka i delikatna. Jestem pewna, gdy ją raz zrobisz zagości u Ciebie na stałe. Zapraszam do przepisu:
Składniki na 1
chałkę:225 g
mąki ( typ 550) + do podsypania1 płaska łyżeczka
soli1
żółtko175 ml ciepłego
mleka1,5 łyżki drobnego
cukru1 czubata łyżeczka suchych
drożdży5 łyżek
maku2 łyżki
olejuDo posmarowania: 1
żółtko + 1 łyżka
mlekaHagelzucker -
cukier perlistyWykonanie:
Mąkę z
solą przesiać do misy robota. Wymieszać z
drożdżami i
cukrem. Dodać
mleko z
olejem i zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Około 1 godziny.Wyłożyć ciasto na lekko omączony blat i powtórnie zagnieść. Następnie podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek długosci 25-30 cm. Zapleść w warkocz. Tu zobacz: klik. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na następne 30 minut do napuszenia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200°C.
Chałkę posmarować
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem i posypać
cukrem. Piec w 200° C 25-30 minut, aż się ładnie przyrumieni.Świetna na śniadanie lub podwieczorek z domowa
konfiturą,
dżemem lub samym
masłem. Osobiście taką lubię najbardziej. Życzę smacznego!