ßßß Cookit - przepis na Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć

Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć

nazwa

Wykonanie

Nikt zapewne nie wyobraża sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku. W każdym regionie są one inne. W końcu ile ziarenek w utartej masie z jego udziałem, tyle szczęścia i obwitosci przyniesie nadchodzący rok i zdrowia!
ILE ZDROWIA W MAKU ?
Nie każdy bowiem wie, że oprócz uwielbianych walorów smakowych ziarenka maku są również skarbnicą zdrowia i witamin - głównie:A, C, D, E, B3 - które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dbają także o nasz wzrok.
Zawierają sporo wapnia, a dzięki temu wspomagają nasz kościec i układ krwionośny.
Regulują pracę układu pokarmowego - dzięki błonnikowi.
Mają działanie przeciwmiażdżycowe - są zatem strażnikiem serca, chronia przed zawałem, obniżają poziom złego cholesterolu.
Dzięki zawartości kwasu oleinowego wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Trzeba jednak pamiętać, są bardzo wysokoenergetyczne.100g to aż 478 kcal i 43 g tłuszczu. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując umiar.
Proponuję upieczenie chałki, jakiej może nie znasz. Chałka - piegusek, z całymi ziarenkami maku. Jest pyszna, mięciutka i delikatna. Jestem pewna, gdy ją raz zrobisz zagości u Ciebie na stałe. Zapraszam do przepisu:
Składniki na 1 chałkę:
225 g mąki ( typ 550) + do podsypania
1 płaska łyżeczka soli
1 żółtko
175 ml ciepłego mleka
1,5 łyżki drobnego cukru
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
5 łyżek maku
2 łyżki oleju
Do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Hagelzucker - cukier perlisty
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać do misy robota. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mleko z olejem i zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Około 1 godziny.
Wyłożyć ciasto na lekko omączony blat i powtórnie zagnieść. Następnie podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek długosci 25-30 cm. Zapleść w warkocz. Tu zobacz: klik. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na następne 30 minut do napuszenia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200°C.
Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec w 200° C 25-30 minut, aż się ładnie przyrumieni.
Świetna na śniadanie lub podwieczorek z domowa konfiturą, dżemem lub samym masłem. Osobiście taką lubię najbardziej. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/chalka-makowa-i-co-o-maku-warto-wiedziec.html