Wykonanie
Na śniadanie najlepsze świeże, domowe
pieczywo. Przepis pochodzi ze strony http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/2014/06/buki-pszenne-z-makiem.html ;)Składniki:3 szklanki
mąki1
jajko + 1
żółtko0,75 szklanki
mleka4 łyżki
oleju25 g
drożdży1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
solimak do posypania
Drożdże rozrobić w miseczce z łyżką
mąki, łyżką
cukru i odrobiną ciepłej
wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać rozczyn z
drożdży, zagnieść ciasto.(Ciasto się bardzo klei do rąk, więc trzeba odrobinę podsypać
mąką). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować 8-9 bułeczek, ułożyć je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 20 min. Każdą bułeczkę posmarować delikatnie
mlekiem lub
wodą i posypać
makiem. Piec na złoty kolor w 180°C (ok. 15 min).Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)