ßßß Cookit - przepis na Chałka idealna z kruszonką

Chałka idealna z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Niedziela, sklepy pozamykane, a rodzinka bez pieczywa!
Co zatem robi dobra córka?!
Zakasa rękawy i bawi się mąką z uśmiechem na twarzy.
Chałka wyszła idealna. Lepsza niż ta chałka pełnoziarnista .
Nie wiem czy to przez dodatek oleju? Czy po prostu nabieram wprawy w kucharzenie :D
Jak prosto z piekarni. Nie wiem jak to nazwać, ale nawet rwała sie jak te z piekarni.
Nie doczekała się więcej zdjęć bo bardzo szybko została zjedzona.
Świetna na śniadanie, przed treningiem, jako uzupełnienie paliwa po treningu czy po prostu jako przekąska.
*Jeszcze raz zapraszam na drugiego bloga .
1 szkl mąki pszennej
5 łyżek mąki żytniej
15g drożdży
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
80ml mleka ciepłego
20ml oleju!
kruszonka
1 łyzka masła
1 łyzka cukru
2 łyżki maki
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy żółtko, sól, łyżkę cukru i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto.Staramy się je rozwałkować. Mamy uzyskać wałki, które następnie zlepiamy u jednego z końców. I zaplatamy warkocz. Chałkę odstawiamy na 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Chałkę smarujemy białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i opruszamy kruszonką Ciasto wstawiamy na pół nagrzanego piekarnika (dzięki temu istnieje możliwość, że chałki jeszcze urosną) Pieczemy 30min od nagrzania się piekarnika.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/01/chaka-idealna-z-kruszonka.html