Drożdżowa baba nadziewana z lukrem królewskim – tort

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Drożdżowy tort może wydawać się osobliwym pomysłem. Według mnie jest strzałem w dziesiątkę jeśli chcemy zaskoczyć obdarowywanego – wiadomo, że tort musi być podarunkiem tylko wtedy jest pełnowartościowym tortem. Więc jeśli zamiast maślanego kremu macie ochotę na cudowne kremowe nadzienie z żurawnią (w zastępstwie możecie użyć też rodzynek) i cudowny cytrynowy lukier z odrobiną anyżu to bardzo polecam wykorzystanie tego przepisu. Ciasto to jest bardzo maślane, a dzięki nadzieniu na bazie śmietany dodatkowo cudownie lepkie. Uwielbiam takie ciasta, moja mama była zachwycona z takiego podarku.
Składniki:
1 blaszka o średnicy 30 cm lub 2 o średnicy: 20 cm i 15 cm
ciasto:
550 +100 g mąki typ 450
120 + 80 g masła
1 szklanka mleka
2/3 +1/2 szklanki cukru białego
2 łyżki cukru z wanilią – lub 1/2 laski wanilii
4 zółtka
1 jajko
60 g drożdży
szczypta soli
nadzienie:
200 g suszonej żurawiny
1 szklanka śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki Whisky lub Calvadosa np. Boulard
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
1 cytryna
1/5 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:
Żurawiny zalać 300 ml gorącej wody. Odstawić. Gdy przestygnie, połowę wody odlać i dolać alkohol. Odstawić.
Zabrać się za przygotowanie ciasta:
500 g mąki przesiać do dużej miski.
Mleko podgrzać do 35-40 stopni.
Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać, aż staną się płynne ( ta czynność sprawia, że ciasto lepiej i szybciej rośnie), tak przygotowane wlać do ciepłego mleka i wymieszać. Przelać na mąkę, lekko wymieszać aby zaczyn zebrał trochę mąki i się zagęścił. Odstawić do wyrośnięcia.
120 g masła stopić w rondelku.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać sól i zacząć wyrabiać ciasto, ewentualnie podsypując 50 g pozostałej mąki.
Wlać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto.
Gdy przestanie się przyklejać do ręki i będzie bąblować przy każdym naciśnięciu dłonią jest gotowe.
Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, ok. 1h.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie, a formę lub formy smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
W rondelku topimy cukier i robimy karmel, ostrożnie, nie mieszając go aby nie przykleił się do łyżki czy szpatułki. Do karmelu wlewamy śmietanę, mieszamy, po czym dodajemy osączoną żurawinę. Gotujemy masę 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na prostokąt 10 x 25 cm i smarujemy nadzieniem, po czym zwijamy w roladę. Rolady układamy w blaszce, wokół boku koła, można je też splątać.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Z reszty cukru, masła i mąki wyrabiamy kruszonkę. Szybko łącząc w palcach składniki. Rozsypujemy delikatnie na wierzchu ciasta i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 40-50 minut, aż się zezłoci. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Lukier królewski:
Białko lekko rozbijamy trzepaczką, gdy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza dodajemy cukier i sok z cytryny, a po połączeniu doprawiamy masę anyżem. Lukrujemy zimne ciasto.
Dekorujemy dowolnie i podajemy!
Smacznego!
Taka babka będzie pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole.
Nie wspominam o tym, że jest przepyszna bo to oczywiste
Powiązane notki:
Baba ( babka) drożdżowa z rodzynkami
Pierniczki świąteczne 2013- ciastka dekorowane lukrem królewskim
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/03/05/drozdzowa-baba-nadziewana-z-lukrem-krolewskim-tort