Wykonanie
To moja propozycja na kolację czy śniadanie z
kawą,
kakao lub szklanką
mleka.
Składniki1/2 kg
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru5 dkg
drożdży3
żółtka2
jajka15 dkg
masłałyżeczka
wanilii1/2 łyżeczki
soligarść
rodzynekskórka otarta z jednej
cytrynyKruszonka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masłacukier waniliowyroztrzepane
jajko do posmarowania
chałkiSposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone
drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek
mąki i 2 łyżki
cukru, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać
jajka,
żółtka, resztę
cukru i
mąki,
sól,
wanilię, wyrabiać.
Masło roztopić i wystudzić,
rodzynki sparzyć, osuszyć na papierowym ręczniku,
cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wystudzone
masło,
rodzynki,
skórkę cytrynową dodać do ciasta. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i spleść
chałkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę. Przed pieczeniem
chałkę posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem).PoradaZ ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z
trzech wałeczków