ßßß
Składniki1/2 kg mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru5 dkg drożdży3 żółtka2 jajka15 dkg masłałyżeczka wanilii1/2 łyżeczki soligarść rodzynekskórka otarta z jednej cytrynyKruszonka1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1/2 kostki masłacukier waniliowyroztrzepane jajko do posmarowania chałkiSposób przygotowaniaMleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, żółtka, resztę cukru i mąki, sól, wanilię, wyrabiać. Masło roztopić i wystudzić, rodzynki sparzyć, osuszyć na papierowym ręczniku, cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wystudzone masło, rodzynki, skórkę cytrynową dodać do ciasta. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i spleść chałkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę. Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem).PoradaZ ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z trzech wałeczków