ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką, rodzynkami i skórką cytrynową.

Chałka z kruszonką, rodzynkami i skórką cytrynową.

nazwa

Wykonanie

To moja propozycja na kolację czy śniadanie z kawą, kakao lub szklanką mleka.
Składniki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dkg drożdży
3 żółtka
2 jajka
15 dkg masła
łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki soli
garść rodzynek
skórka otarta z jednej cytryny
Kruszonka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże dokładnie rozmieszać, wsypać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, żółtka, resztę cukru i mąki, sól, wanilię, wyrabiać. Masło roztopić i wystudzić, rodzynki sparzyć, osuszyć na papierowym ręczniku, cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wystudzone masło, rodzynki, skórkę cytrynową dodać do ciasta. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i spleść chałkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zrobić kruszonkę. Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 170 *C około 30 minut (piekłam z termoobiegiem).
Porada
Z ciasta można też zrobić typowy warkocz nie z czterech a z trzech wałeczków
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/chalka-z-kruszonka-rodzynkami-i-skorka-cytrynowa