Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki2/4 szklanki
cukru5 dag świeżych
drożdży½ szklanki letniego
mleka1
jajko2
żółtka4 łyżki
masłaskórka otarta z jednej
cytrynycukier waniliowyszczypta
soliMasa makowa:1 szklanka
maku3 szklanki
mleka3 łyżki
cukru2
jajkabakalie:
rodzynki,
suszona żurawina, kandyzowana
skórka pomarańczowa lub gotowa masa makowa z
bakaliamioraz:2
białkamąka do podsypaniaWykonanie:Przygotowujemy masę
makową.
Mak płuczemy i zalewamy
mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym go odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwa
razy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy
mak,
rodzynki,
żurawinę,
skórkę pomarańczową. Dokładnie ze sobą mieszamy do momentu połączenia się składników. Na samym końcu mieszamy z pianą z
białek i wyrabiamy jednolitą masę.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru, letnim
mlekiem i łyżką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i dwa
żółtka miksujemy ze sobą z resztą
cukru i
cukrem waniliowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,
mąkę,
skórkę z cytryny i szczyptę
soli. Wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione i wystudzone
masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkujemy , smarujmy
białkiem i na tym układamy masę
makową. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smarujemy
białkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.