ßßß
Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki2/4 szklanki cukru5 dag świeżych drożdży½ szklanki letniego mleka1 jajko2 żółtka4 łyżki masłaskórka otarta z jednej cytrynycukier waniliowyszczypta soliMasa makowa:1 szklanka maku3 szklanki mleka3 łyżki cukru2 jajkabakalie: rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa lub gotowa masa makowa z bakaliamioraz:2 białkamąka do podsypaniaWykonanie:Przygotowujemy masę makową. Mak płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym go odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową. Dokładnie ze sobą mieszamy do momentu połączenia się składników. Na samym końcu mieszamy z pianą z białek i wyrabiamy jednolitą masę.Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i dwa żółtka miksujemy ze sobą z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkujemy , smarujmy białkiem i na tym układamy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smarujemy białkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.