ßßß Cookit - przepis na Zwijany makowiec

Zwijany makowiec

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2/4 szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
½ szklanki letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki masła
skórka otarta z jednej cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
Masa makowa:
1 szklanka maku
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 jajka
bakalie: rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa lub gotowa masa makowa z bakaliami
oraz:
2 białka
mąka do podsypania
Wykonanie:
Przygotowujemy masę makową. Mak płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym go odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową. Dokładnie ze sobą mieszamy do momentu połączenia się składników. Na samym końcu mieszamy z pianą z białek i wyrabiamy jednolitą masę.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i dwa żółtka miksujemy ze sobą z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkujemy , smarujmy białkiem i na tym układamy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smarujemy białkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/25/zwijany-makowiec