ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówdrożdże 100 gramówmleko 1,5 szklanekmasło 350 gramówcukier 300 gramówjajka 2 sztukżółtka 4 sztukcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptaskórka z cytryny - otarta 1 sztukmak 500 gramówcukier 300 gramówbiałka 4 sztukmasło 50 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychbakalie 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Masa makowa: mak zalać ciepłą wodą, mieszając, gotować 60 minut na małym ogniu. Osączony zmielić 2 razy, dodać 300g cukru, wymieszać i zmielić trzeci raz. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, posiekana skórkę pomarańczową, otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, bakalie ( rodzynki, orzechy, migdały). Wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubitą na sztywno z 4 białek.Ciasto: drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, odrobina ciepłego mleka i mąki, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Na parze ubić żółtka z cukrem na gęstą kremową masę. Resztą wrzącego mleka zaparzyć 1/5 mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Wyrobić rękoma ciasto. Gdy będzie gładkie, wlac do niego 350g stopione, letnie masło. Dodać cukier waniliowy i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swą objętość, to rozwałkować go na 2 prostokąty. Każdy posmarować masą makową. Zwinąć strucle, ułożyć na blachach i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne makowce polać białym lukrem lub gorzka czekoladą i udekorować wg uznania.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: