ßßß Cookit - przepis na Makowiec na drożdżowym cieście

Makowiec na drożdżowym cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdże 100 gramów
mleko 1,5 szklanek
masło 350 gramów
cukier 300 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
mak 500 gramów
cukier 300 gramów
białka 4 sztuk
masło 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
bakalie 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
Wykonanie:
Masa makowa: mak zalać ciepłą wodą, mieszając, gotować 60 minut na małym ogniu. Osączony zmielić 2 razy, dodać 300g cukru, wymieszać i zmielić trzeci raz. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, posiekana skórkę pomarańczową, otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, bakalie ( rodzynki, orzechy, migdały). Wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubitą na sztywno z 4 białek.
Ciasto: drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, odrobina ciepłego mleka i mąki, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Na parze ubić żółtka z cukrem na gęstą kremową masę. Resztą wrzącego mleka zaparzyć 1/5 mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Wyrobić rękoma ciasto. Gdy będzie gładkie, wlac do niego 350g stopione, letnie masło. Dodać cukier waniliowy i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, to rozwałkować go na 2 prostokąty. Każdy posmarować masą makową. Zwinąć strucle, ułożyć na blachach i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne makowce polać białym lukrem lub gorzka czekoladą i udekorować wg uznania.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9708/Makowiec-na-drozdzowym-ciescie