Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdże 100 gramów
mleko 1,5 szklanek
masło 350 gramów
cukier 300 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
mak 500 gramów
cukier 300 gramów
białka 4 sztuk
masło 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
bakalie 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Masa makowa:
mak zalać ciepłą
wodą, mieszając, gotować 60 minut na małym ogniu. Osączony zmielić 2
razy, dodać 300g
cukru, wymieszać i zmielić trzeci raz. Dodać stopione
masło,
cukier waniliowy, posiekana
skórkę pomarańczową, otartą skórkę z wyszorowanej
cytryny,
bakalie (
rodzynki,
orzechy,
migdały). Wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubitą na sztywno z 4
białek.Ciasto:
drożdże rozprowadzić z łyżką
cukru, odrobina ciepłego
mleka i
mąki, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Na parze ubić
żółtka z
cukrem na gęstą kremową masę. Resztą wrzącego
mleka zaparzyć 1/5
mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą
mąkę,
jajka i
żółtka ubite z
cukrem oraz szczyptę
soli. Wyrobić rękoma ciasto. Gdy będzie gładkie, wlac do niego 350g stopione, letnie
masło. Dodać
cukier waniliowy i skórkę otartą z wyszorowanej
cytryny. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swą objętość, to rozwałkować go na 2 prostokąty. Każdy posmarować masą
makową. Zwinąć
strucle, ułożyć na blachach i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne makowce polać
białym lukrem lub
gorzka czekoladą i udekorować wg uznania.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: